Tekst objavljen: 25.09.2012 9:57        


Kako je pre izbora, a naročito tokom predizborne kampanje, u nastupima političara neprestano rastao broj „nepotrebnih agencija“, koje bi zarad ušteda trebalo ukinuti, isto tako je posle formiranja Vlade, u koju su ušli oni koji su najviše i zagovarali ukidanje ovih tela, broj „agencija za odstrel“ počeo da se smanjuje.

Umesto najavljenih 100, ukidaju tek sedam agencija

Tako se od više od 100 agencija čije je ukidanje najavljivano stiglo do svega sedam predloženih za zatvaranje.

To je primetio i Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja, pa je na svom Tviter profilu objavio:

Duple i višestruke vladine agencije

Ekologija:
- Agencija za zaštitu životne sredine
- Fond za zaštitu životne sredine
- Zavod za zaštitu prirode Srbije
- Uprava za zaštitu bilja
Građevina:
- Građevinska direkcija Srbije
- Direkcija za građevinski inženjering
Energetika:
- Agencija za energetsku efikasnost
- Agencija za energetiku
Obrazovanje:
- Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja
- Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja
- Pre izbora govorilo se o ukidanju i stotinak agencija. Posle izbora o tridesetak. Pre pet dana o njih dvadeset. U Skupštinu je stigao predlog da ih se ukine sedam.

Još u januaru 2011. godine Aleksandar Vučić, tada samo zamenik predsednika Srpske napredne stranke, najavio je da će naprednjaci u najkraćem roku predložiti ukidanje brojnih nepotrebnih javnih agencija, ocenivši da je državi potrebno svega njih 30 do 40.

- Te agencije, direkcije i saveti postoje samo da bi se partijski kadrovi Demokratske stranke, Socijalističke partije Srbije, Ujedinjenih regiona Srbije i Liberano demokratske partije udomili - dodao je Vučić.

Danas je predsednik Vlade, u kojoj je Vučić potpredsednik, iz Socijalističke partije Srbije, a ministar finansija iz Ujedinjenih regiona Srbije.

Onda je, pošto je ministarstvima dat nalog da urade analizu i predlože agencije za ukidanje posle dosta odugovlačenja, prema nezvaničnim informacijama objavljenim u medijima jer zvanično nikakav spisak nije objavljen, broj „nepotrebnih“ pao na svega dvadesetak.

Ministar finansija Mlađan Dinkić je rekao da, bez ikakvog problema, može biti ugašeno čak tridesetak agencija i fondova, a Zorana Mihajlović, ministarka energetike, bila je spremna da se odrekne čak pet agencija.

Na kraju je pred poslanicima Skupštine Srbije u paketu zakona za fiskalnu konsolidaciju predviđeno ukidanje svega sedam agencija i drugih regulatornih tela.

- Na hladnoći se tela skupljaju. Zahladilo ovih dana, pa se skupio i spisak - šaljivo je ovo prokomentarisao na Tviteru Rodoljub Šabić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
agencije administracija birokratija Vlada Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana