Tekst objavljen: 13.09.2012 15:24        


Unija poslodavaca Srbije (UPS) traži preispitivanje porekla imovine bivših i sadašnjih direktora javnih preduzeća i detaljno istraživanje svakog pojedinačnog slučaja bogaćenja.

UPS: "Pročešljati" direktore-milionere

UPS navodi da su su mnogi direktori i drugi rukovodioci ovih preduzeća u proteklih 10 godina postali milioneri i stekli značajan broj nekretnina i drugu vrednu imovinu, a da gubitke pokrivaju privreda i građani.

Unija ističe da je nestručno vođenje javnih preduzeća i nagomilavanje gubitaka, uprkos monopolima koje imaju, dovelo je do toga da je 45 odsto njihove tržišne vrednosti "pojedeno" proteklih 10 godina.

- Do sada su ova i druga državna preduzeća prvenstveno služila za uhlebljavanje partijskih kadrova i nepotizam - kažu u UPS-u.

Jedno istraživanje pokazalo je da u 570 lokalnih i republičkih javnih preduzeća postoji ukupno 8.242 direktora, pomoćnika, zamenika i savetnika direktora i drugih rukovodilaca.

Njihove prosečne plate su veće od 70.000 dinara, a na najvišim funkcijama više i od 120, 150 i 200 hiljada dinara. Samo bruto zarade ovih nameštenika iznose približno više od 97 miliona evra godišnje.

Računica pokazuje da bi za Srbiju (državni budžet) bilo isplativije da za isti novac angažuje 570 vrhunskih menadžera iz inostranstva sa mesečnim neto platama od 10.000 evra, pod uslovom da se efikasnim upravljanjem ova preduzeća izvedu iz gubitaka.

Zbog svega toga privrednici apeluju na vladajuće strukture da izvrše obećanu departizaciju i depolitizaciju javnih preduzeća i kroz novi Zakon o javnim preduzećima uvedu prekršajne i kaznene mere za sve one koji budu zloupotrebljavali rukovodeće funkcije u ovim preduzećima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
UPS direktori departizacija plate direktora

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana