Tekst objavljen: 28.12.2012 12:28        


Pokušaji britanskog premijera Dejvida Kamerona da izađe iz ključnih politika EU-a mogli bi da prouzrokuju raspad te zajednice, upozorio je predsednik Evropskog veća Herman van Rompej.

Van Rompej: Kameron i Britanija ruše EU (European union)

Kameron, koji je izložen pritisku "evroskeptika" u svojoj konzervativnoj stranci, rekao je prošlog meseca da podupire članstvo Velike Britanije u EU-u, ali da bi hteo "novi ugovor" koji bi omogućio da njegova zemlja ne sudeluje u ključnim pitanjima.

- Kad bi svaka zemlja članica imala mogućnost da bira između aktuelnih politika i da uzme onu koja joj se najviše sviđa a odbaci onu koja joj se ne sviđa, Unija i jedinstveno tržište brzo bi se raspali - rekao je van Rompej.

- Svaka članica može da ima i da izrazi posebne zahteve i potrebe o kojima ćemo u našim raspravama uvek povesti računa - dodao je.

Ali, rekao je, izmene evropskih ugovora koje Kameron predlaže kako bi se izvukao, zahtevale bi "duge i zamršene procedure" o kojima bi se moralo saglasiti svih 27 zemalja.

Ankete pokazuju da su Britanci sve više skloni izlasku iz EU koju doživljavaju kao instituciju koja se meša u unutrašnje stvari zemlje i guta previše novca, dok se u zemlji sprovode mere štednje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
rompej dejvid kameron EU evropska unija Britanija kriza u Evropi kriza evrozone

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana