Tekst objavljen: 13.12.2012 13:13        


U Vojvodini je trenutno nezaposleno deset odsto ukupnog stanovništva, odnosno, oko 200.000 ljudi, a broj se proteklih pet godina nije menjao.

Vojvodina: Čitav jedan Novi Sad nema posao

Ne radi čitav jedan okrug, ili skoro ceo Novi Sad - pomisliće građani. Međutim, pretpostavlja se da je taj broj znatno veći, jer je rad na crno sve popularniji među stanovništvom.

- Nacionalna služba za zapošljavanje postigla je neke rezultate, kojima možemo biti zadovoljni, ali imamo i dalje ozbiljnih problema i mora se nastaviti sa komunikacijom, naročito sa lokalnim samoupravama - objašnjava Vladimir Srdić, direktor pokrajinske Službe za zapošljavanje.

Poslovi budućnosti su u IT sektoru i visokim tehnologijama, pa se onima koji još nisu odabrali svoj poziv preporučuje da se time bave.

Fakulteti Novosadskog univerziteta naredne godine radiće na aktivnostima koje će pomoći zapošljavanju i školovanju budućih naraštaja. Takođe, neophodno je usaglasiti potrebe tržišta i upisne kvote na pojedinim fakultetima, kako se ne bi dešavalo da visokoobrazovni mladi kadar godinama čeka na birou.

Međutim, svi napori padaju u vodu ukoliko se ne popravi privredna slika u našoj zemlji, jer je upravo taj nepovoljni ambijent kočnica daljeg razvijanja.

- Neophodno je da se uvede red u sistem plaćanja i svi željno očekujemo zakon, koji će rokove plaćanja ograničiti na 60 dana među firmama i 40 dana između države i preduzeća - ističe Stanko Krstin, iz Unije poslodavaca Srbije, dodajući da bi time privrednici stali na noge i počeli da otvaraju nova radna mesta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vojvodina ekonomska kriza nezaposleni nezaposlenost traženje posla

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana