Tekst objavljen: 07.12.2012 12:27        


Pokrajinski sekretar za finansije Zoran Radoman izjavio je da bi razvojni fond AP Vojvodine mogao da bude osnovan već do kraja ove godine. Prema njegovim rečima, ta institucija će nastaviti plasmane u razvoj privrede pokrajine.

Vojvodini umesto RBV ostaje Razvojni fond

On je precizirao da će RBV praktično biti podeljena na dva dela i to tako što će depoziti građana i privrede biti preneti na neku drugu banku, koja ponudi najbolje uslove. Ostatak imovine RBV, u koju spadaju zgrade i plasmani, ići će u novoosnovani razvojni fond Vojvodine.

RBV nastavlja da radi do trenutka prenosa njene imovine i obaveza na njene “naslednike” a kako je rekao Radoman, procenjuje se da će na budući razvojni fond pokrajine biti preneto oko 18 milijardi dinara.

Suvlasnici razvojnog fonda Vojvodine biće republika i pokrajina, tako što će upravljačka prava ostvarivati u odnosu 78,11 odsto Vojvodina i 21,89 odsto Republika Srbija, što je identično i odnosu u proceduri emitovanja obveznica u iznosu od oko 70 miliona evra na pet godina, kako bi bili pokriveni neosigurani depoziti RBV.

Potpredsednik pokrajinske vlade Dragoslav Petrović rekao je da je važno to što će Vojvodina biti većinski vlasnik razvojnog fonda i dodao da će, od ukupno devet članova upravnog odbora te institucije, njih sedam biti predstavnici pokrajine.

Petrović je ocenio da je osnivanje razvojnog fonda, odnosno njegovo “reosnivanje”, mnogo bolje nego da je RBV dokapitalizovana, kako je ranije bilo planirano.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vojvodina RBV Razvojna banka Vojvodine državne banke banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana