Tekst objavljen: 30.09.2013 18:30        


Globalna neto finansijska imovina uvećala se prošle godine za 10,4 odsto i premašila ukupnu vrednost od 111.220 milijardi evra, pokazuju podaci Alijansinog izveštaja o globalnom bogatstvu, koje prikazuje stanje imovine i duga domaćinstava u 50 svetskih zemalja.

Vrednost globalne neto imovine 111.220 milijardi evra

Ovakav rast finansijske imovine bio je najveći u poslednjih šest godina. Podstaknut je pozitivnim trendovima na tržištima akcija, zbog kojih je imovina u hartijama od vrednosti porasla 10,4 odsto, dok je ukupni dug rastao samo 2,9 odsto.

Posebno se istakla istočna Evropa, koja je za čak 40 posto pretekla visinu bogatstva iz 2007, dok su bogate regije Amerike i Evrope tek lane za dlaku uspele da pređu pretkrizni nivo.

Na spisku najbogatijih prednjače Švajcarska i SAD, a prate ih Japan, Belgija, Holandija, Kanada, Singapur, Tajvan, Ujedinjeno Kraljevstvo i Australija, dok je Nemačka tek na 17. mestu.

Od zemalja našeg regiona među najbolje rangiranima su Slovenija sa 12.250 evra po stanovniku i Hrvatska sa 6.790 evra po stanovniku.

Hrvatska je bruto imovinu povećala za 5,7 odsto, najviše ulaganjem u osiguranja i penzije, dok su obaveze domaćinstava pale 1,3 odsto. Imovina po stanovniku za čak 20 procenata je veća nego pre krize.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana