Tekst objavljen: 11.12.2012 15:47        


Član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković ocenio je da je pokušaj da se potrošnjom podstakne privredni rast doveo do neuspeha i kaže da se nada da "nećemo imati ideje da potrošnjom treba podsticati rast. Mi za to prostor nemamo. Ova godina je nabolji primer da ekspanzivna javna potrošnja ne daje rezultate".

Vučković: Podsticanje potrošnje oborilo BDP

Vučković je precizirao da "eksperiment uživo" ekspanzivne javne potrošnje umesto rasta doveo do pada bruto domaćeg proizvoda (BDP) od dva odsto, kao i rasta inflacije i tekućeg deficita.

- Imaćemo inflaciju od 13 do 14 odsto u ovoj godini, tekući deficit raste i biće dvocifren - rekao je on i istakao da svi makroekonomski pokazatelji govore da je podsticanja rasta preko deficita dovelo od neuspeha.

Vučković je napomenuo da Fiskalni savet u analizama polazi od toga da javne finansije u Srbiji nisu u dobrom stanju, ali je istakao da je dobro što Vlada Srbije planira da smanji deficit.

- Vlada ide na prilično oštru fiskalnu konsolidaciju. Ciljani deficit u 2013. godini biće smanjen na 3,6 odsto BDP, što je oko 132 milijade dinara, a na nivou Republike oko 122 milijarde - rekao je on i istakao da je to "dosta zamašan zaokret i dosta visoko smanjenje deficita".

Podsetio je da je bitno da se Fiskalnom strategijom predviđa da se jednako kao u narednoj godini pooštri rezanje i u 2013. i 2014. godini, da bi konačno 2015. Srbija imala ravnotežu u budžetu.

- To su planovi i pitanje je da li će se ostvariti pošto nemamo dobro iskustvo iz prethodnih godina - rekao je član Fiskalnog saveta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vladimir vučković BDP pad bdp-a potrošnja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana