Tekst objavljen: 01.10.2012 9:16        


Član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković izjavio je da će do kraja ove i tokom čitave sledeće godine, državi Srbiji biti potrebno oko šest milijardi evra svežeg novca za finansiranje deficita budžeta.

Vukčević: Srbiji nedostaje još šest milijardi evra

Vučković kaže da će Srbija biti primorana da se, najpre, kratkoročno zadužuje na finansijskom tržištu, emisijom hartija od vrednosti, zatim uzimanjem zajmova kod drugih država i međunarodnih finansijskih institucija, a krajnja mera biće prodaja državne imovine i to uz veliki oprez.

- Taj novac je teško obezbediti. Jedan deo se već nalazi u Srbiji, investiran je u hartije od vrednosti Srbije, ali jedan dobar deo treba da se ulije po osnovu novog priliva - rekao je on.

Prema Vučkoviću, krediti koje bi Srbiji dale druge države i međunarodne institucije, verovatno su povoljniji od zajmova na finansijskim tržištima, ali je u tom sluičaju problem što je proces pregovaranja i priliv novca znatno sporiji.

Vučković smatra da će država biti primorana da se zadužuje i kratkoročno na finansijskom tržištu, emisijom hartija od vrednosti, prodajom i dinarskih, verovatno i prodajom indeksiranih hartija, kao i prodajom evro obveznica na međunarodnom tržištu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zaduživanje budžetski deficit budžet Fiskalni savet vladimir vučković

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana