Tekst objavljen: 30.10.2012 11:22        


Ekonomista Dragan Đuričin smatra da je 100 dana vlade kratak period da bi se napravio zaokret iz krize koja traje više od 8.000 dana. Đuričin je naveo da se vlada, pre svega, skoncentrisala na održavanje likvidnosti države i solventnosti privrede.

"Za 100 dana nemoguće rešiti 8.000 dana krize"

- Kada kažem likvidnost države mislim na isplatu zarada u javnom sektoru, penzija i finansiranje infrastrukturnih aktivnosti, najpre socijalne infrastrukture, a kada kažem solventnosti privrede mislim na smanjivanje implicitnih troškova finansiranja i cene kapitala - naveo je on.

Prema njegovim rečima, u prvih 100 dana rada vlade ima dosta stvari koje predstavljaju održavanje privrede u životu i pripremu za podizanje nivoa ekonomskih aktivnosti kroz investicije.

- U tom smislu mislim da se vlada opravdano orjentisala na javni sektor kao nosilac razvoja, pre svega na energetiku, prehrambenu industriju,oslonjenu na poljoprivredu i infrastrukturu. To su značajne investicije sa bitnim multiplikatorom, ali njihovo aktiviranje zahteva značajno vreme - naveo je Đuričin.

On je ocenio da je šteta što prethodna vlada takve investicije nije započela i što nemamo njihove efekte u ovom periodu.

- Budućnost je veoma neizvesna ne samo za nas već za naše neposredno okuženje. Srbija će imati budućnost samo ukoliko uspe da održavajući likvidnost države i solventnost privrede stvori uslove za investicije - rekao je Đuričin, ukazavši da je potrebno vreme da bi se investicije pripremile i aktivirale.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Vlada Srbije dragan đuričin ekonomska kriza kriza u srbiji

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana