Tekst objavljen: 26.12.2012 12:58        


Više od 400.000 socijalno najugroženijih u Srbiji imaće pravo na olakšice u plaćanju računa za električnu energiju.

Za 400.000 najsiromašnijih vaučeri za struju

Državna sekretarka u Ministarstvu rada Brankica Janković kaže da je reč o penzionerima čija primanja ne prelaze 12.898 dinara, porodicama koje koriste socijalnu pomoć i dečji dodatak do određenog limita, ali i socijalno ugroženima kojima je zahtev za pomoć odbijen, a kojima treba pomoć.

Pomenute kategorije stanovništva naći će se, prema rečima Jankovićeve, imaće povlastice u plaćanju struje od januara 2013. godine. Ona objašnjava da je ovde reč o karti energetski ugroženih potrošača, a ne klasičnoj socijalnoj karti.

- Biće ostavljen prostor i za određen broj korisnika za koje smo sigurni da su ugroženi, ali koji zbog neinformisanosti nisu u sistemu socijalne zaštite i ne znaju da postoji mogućnost da ostvare neko od prava i socijalnu zaštitu. To su ugrožena seoska staračka domaćinstva, obično samačka ili dvočlana - objasnila je ona.

Osim vaučera kojim bi plaćali struju razmišlja se i o još dva modela poznata i u drugim zemljama – model direktne i indirektne novčane pomoći, s tim što se mora voditi računa da se direktno dobijen novac ne utroši za nešto drugo.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
struja skupa struja cena struje siromaštvo EPS Elektroprivreda Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana