Tekst objavljen: 05.10.2012 14:58        


U istočnoj Evropi fiksni troškovi i dalje značajno utiču na budžet domaćinstava, tako da ostaje malo novca za druge stvari kao što su garderoba, nameštaj ili odmor i kulturne aktivnosti.

Za fiksne troškove ode 73 odsto kućnog budžeta

Dok austrijsko domaćinstvo u proseku izdvaja 15 odsto godišnjeg budžeta domaćinstva za namirnice, taj udeo je u Bosni i Hercegovini čak 58 odsto.

Domaćinstva u Rumuniji izdvajaju za namirnice 47,9 odsto budžeta, dodaje se u zaključcima, uz napomenu da je na nivou Austrije na istoku Evrope samo Slovenija.

Od raspoloživog budžeta domaćinstva, bez uzimanja u obzir kredite i štednju, u visini od 36.000 evra godišnje, u Austriji se 55 odsto izdvaja za fiksne troškove.

U Rumuniji izdaci za fiksne troškove iznose 76 odsto od godišnjeg budžeta od 8.6000 evra. Sličan udeo je i u Bosni gde se izdvaja 75 odsto od godišnjeh budžeta domaćinstva u visini od 6.400 evra.

Kada je reč o Srbiji, izdvajanja za fiksne troškove su 73 odsto od godišnjeg budžeta u visini od 6.400 evra, a u Bugarskoj 72 odsto od 5.500 evra. U Sloveniji udeo od 54 odsto je čak manji od onog u Austriji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kućni budžet potrošači troškovi domaćinstva

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana