Tekst objavljen: 23.10.2012 15:42        


Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje ima oko 750.000 nezaposlenih i taj broj se u proteklih četiri-pet godina povećao za oko 290.000.

Za par godina Srbija “dobila“ 300.000 nezaposlenih

Analiza pokazuje da će trgovina, poljoprivreda i saobraćaj biti najveći generatori nove zaposlenosti i da se najveći porast broja zaposlenih očekuje u regionu južne i istočne Srbije, potom Šumadije i zapadne Srbije, što je pozitivan trend jer je u tim regionima prošle godine zabeležena najviša stopa nezaposlenosti.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Dejan Jovanović istakao je da zabrinjava to što je više od 200.000 mladih do 29. godina registrovano kao nezaposleno. On je dodao da su među najugroženijima oni koji nemaju više obrazovanje, odnosno višu školu ili fakultet, dok visokoobrazovani imaju veće šanse za zaposlenje, kao i da gotovo jedna trećina od ukupnog broja nezaposlenih nema osnovnu, srednju školu ili zanat.
Državni sekretar Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Zoran Martinović rekao je da je proteklih godina zabeleženo konstantno povećanje broja nezaposlenih.

On je podsetio da prema podacima NSZ približno 754.000 ljudi nema posao, odnosno da se u poslednjih četiri do pet godina taj broj povećao za oko 290.000.

Martinović je naveo da najveće poteškoće za nalaženje posla imaju osobe sa srednjom stručnom spremom i da oko 50 odsto nezaposlenih spada u tu kategoriju.

Takođe je dodao da je uočljiva i regionalna disproporcija, odnosno da je teža situacija za nalaženje posla na jugu Srbije, nego u ostalim delovima Srbije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nezaposlenost nezaposleni otkazi otpuštanja NSZ

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana