Tekst objavljen: 01.11.2012 17:06        


Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković kaže da će izmene i dopune Zakona o NBS omogućiti usklađivanje sa propisima Evropske unije (EU) i obezbeđivanje kontinuiteta u radu organa te institucije.

Zakon o NBS izgubljen u prevodu, mora da se menja (Medija centar Beograd)

Tabaković je, obrazlažući zakonske izmene pred poslanicima u Skupštini Srbije, objasnila da su primedbe međunarodnih finansijskih institucija bile opravdane i da je do njih došlo zbog "neprezicnog prevoda".

Ona je precizirala da je do nejasnoća došlo zbog reči „odgovornost“ - koja je van Srbije shvaćena kao stavljanje pod kontrolu i nadzor narodne banke, a u stvari znači polaganje računa banke državi.

Takođe je pogrešno shvaćena reč „statut“, odnosno da je guverner po novom zakonu pre donošenja odluka mora da traži dozvolu parlamenta za to.

- Za predstavnike MMF reč statut predstavlja zbir odluka i rešenja guvernera NBS. Verovali ili ne, mi smo morali da se objašnjavamo da to nisu odluke guvernera, već je to zakonski akt nižeg nivoa - objasnila je ona i rekla da je zadovoljna što je povodom tih nedoumica uspostavljena odlična saradnja sa MMF i Evropskom centralnom bankom.

Tabaković je, takođe, navela da se, u želji da se obezbedi nezavisnost centralne banke, u jednom trenutku došlo u fazu da se očekuje da bude obezbeđena sudska zaštita za funkcionere NBS koji bi trebalo da budu razrešeni.

- Iako mislim suprotno, većina u NBS je odlučila da uvrsti ovaj predlog u izmene zakona o centralnoj banci - navela je Tabaković.



Tabaković je takođe, navela, da se novim izmenama predlaže i da guverner NBS može samo da odlučuje o otuđenju pokretne imovine, dok ta ovlašćenja ne može da ima za prodaju nepokretnosti.

- Bez obzira koliko pojedinac bio savestan i pošten, on mora da ima neku vrstu odgovornosti - smatra guvernerka navodeći da nije bila spremna da ostavi pravo bilo kome da odlučuje o nepokretnoj imovini po sopstvenom nahođenju.

Ona je navela i da su pojedina rešenja u prethodnim izmenama i dopunama tog zakona izazvala nedoumice i dovela u pitanje njihovu usklađenost sa pravnim tekovinama EU, zbog čega je važno otklanjanje nedoumica u postupku pregovora Srbije sa Unijom.

Tabaković je ocenila da su te primedbe bile uglavnom predimenzionirane, ali je dodala kako "želimo da pokažemo da onaj ko je opredeljen za evroski put Srbije želi da prihvati savet".

Ona je istakla i „da oni koji su mislili da će nam predimenzioniranim primedbama otežati rad, zapravo su omogucili da razgovaramo sa čelnim ljudima najvećih međunarodnih finansijskih institucija“.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nbs Narodna banka Srbije jorgovanka tabaković guverner Narodne banke Srbije zakon o nbs MMF međunarodni monetarni fond

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana