Tekst objavljen: 18.10.2012 13:54        


Nova vlada se već tokom svoje prve radne nedelje početkom avgusta posvađala sa međunarodnim finansijskim institucijama. Razlog za povišene tonove, koji su tih dana stizali iz Međunarodnog monetarnog fonda, Svetske banke i Evropske komisije, bili su ostavka guvernera Dejana Šoškića i izmene Zakona o Narodnoj banci Srbije.

Zakon o NBS trn u oku stranaca

Prema njihovoj tadašnjoj jednoglasnoj oceni, taj propis znatno ugrožava nezavisnost centralne monetarne institucije.

Predlagači izmena i dopuna ipak su, pod pritiskom međunarodne javnosti, odustali od usvajanja amandmana 18 kojim se omogućava kupovina vladinih hartija od vrednosti na sekundarnom tržištu. S obzirom na to da u Srbiji ne funkcioniše sekundarno tržište vladinog duga, potpuno je nespojivo da NBS finansira vladin deficit, upozorile su strane finansijske institucije, a naša vlada ih je poslušala.
Ono što je tada ocenjeno sada je stiglo i crno na belo. U Izveštaju o napretku, koji Evropska komisija objavljuje svake godine, prilično oštrim rečima ocenjene su te izmene. Monetarna politika, koja ranijih godina obično nije bila predmet većih kritika, sada je od evropskih zvaničnika dobila negativnu ocenu.

- Ne može se izvestiti ni o kakvom napretku u oblasti monetarne politike - piše u izveštaju i dodaje se da je nezavisnost NBS ozbiljno dovedena u pitanje usvajanjem izmena i dopuna Zakona o NBS u Narodnoj skupštini avgusta 2012. godine.

– Načelo nezavisnosti centralne banke i svih njenih funkcionera je ključna vrednost, upisana i u osnivački ugovor EU. Komisija očekuje od Srbije, kao kandidata za EU, da se postepeno usklađuje sa pravnim nasleđem EU u oblasti ekonomskih i monetarnih pitanja – podsetio je Frejk Janmat, predstavnik Delegacije EU u Srbiji.

Podjednako zabrinuti tonovi stizali su i iz MMF-a. Ocenjeno je da zakon ozbiljno narušava nezavisnost centralne banke, stvara nesigurnost, narušava kredibilitet i nameće pitanja o ispravnosti vođenja makroekonomske politike.

– Sa žaljenjem napominjemo da je izvesna šteta, kada je o nezavisnosti centralne banke reč, već učinjena jer je guverner, nezavisno od ocene njegovog rada, mimo propisanog postupka, prisiljen da napusti funkciju znatno pre isteka mandata – kazao je tada Bogdan Lisovolik, stalni predstavnik MMF-a u Beogradu.

U pismu Svetske banke, koje je potpisala Džejn Armitidž, regionalni koordinator za jugoistočnu Evropu i centralnu Aziju, izražena je zabrinutost da li će centralna banka moći svoj posao da radi na dovoljno nezavisan način. – Rukovodstvo centralne banke bira parlament, što znači potpunu kontrolu – ocenili su iz Svetske banke.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
svetska banka nezavisnost nbs Narodna banka Srbije nbs guverner Narodne banke Srbije MMF evropska unija evropska komisija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana