Tekst objavljen: 12.05.2013 14:15        


Članovi tri od četiri sindikata koji deluju u hrvatskoj vazduhopolvnoj kompaniji Kroacije erlajnz (Croatia Airlines) od utorka u šast časova ujutro stupiće u štrajk.

Zaposleni u Kroacija erlajnzu najavili štrajk

Povod za štrajk su otkazi koje je uprava pripremila za 42 stujardese i stjuarda koji su 1. i 2. maja bili na bolovanju, ali i smanjene plate za prošli mesec.

Stjuardesama koje su zbog masovnog bolovanja dobile otkaz, podršku su dale i brojne nevladine organizacije, a u štrajku će do ispunjenja zahteva učestvovati kabinski personal - piloti i deo zemaljskog personala.

Pored najave otkaza za 42 zaposlenih, mnogim zaposlenima su plate za april koje su dobili prema novom kolektivnom ugovoru smanjene za 40 odsto.

Sindikati najavljuju da i pored štrajka saobraćaj neće biti potpuno obustavljen, jer postoje poslovi koji se ne smiju prekidati.

Više desetina stjuardesa i stjuarda 1. i 2. maja otišlo je na bolovanje, zbog čega je uprava kompanije tražila proveru opravdanosti od nadležnih službi, ocenivši da se radi o nezakonitom štrajku, odnosno opstrukciji rada zbog nezadovoljstva što neće biti zadržana veća prava iz pređašnjeg kolektivnog ugovora.

Uprava tvrdi da je sa sindikatima koji okupljaju druge delatnosti u kompaniji potpisan novi kolektivni ugovor.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Hrvatska otpuštanja otkazi protesti štrajk vazdušni saobraćaj aviosaobraćaj aviokompanije kroacija erlajns croatia airlines

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana