Tekst objavljen: 17.04.2013 11:11        


Samo nižerangirani službenici bili su kažnjavani za loše procene i finansijske malverzacije koje su uticale na tok globalne ekonomske krize, smatra Endru Bejli, direktor Prudential Regulation Authority.

Zašto nijedan bankar nije odgovarao zbog krize?

Jedan od najpozantijih bankarskih regulatora u Britaniji Endru Bejli ovih dana u ostrvskoj javnosti postavio je pitanje kako je moguće da nijedan od čelnika propalih bankarskih institucija dosad nije odgovarao zbog svoje uloge u razvoju krize.

- Više je nego čudno što su akcije kažnjavanja preduzimane samo protiv nižerangiranih bankara u hijerarhiji, ali nikada na samom vrhu - ističe Bejli.

Nije u redu, napomenuo je u pokrenutoj debati, to što su osobe koje su najodgovornije za poigravanje sa finansijskim sistemom zbog povećanja sopstevnog profita gotovo uvek izbegle ruku pravde.

Nijedan top bankar u Velikoj Britaniji nije završio u zatvoru zbog skandala oko nameštanja Libor rate, a u SAD je pokrenuta serija istraga oko malverzacija u UBS, ali samo dve osobe su optužene.

Analitičar Čuka Umunja optužio je rukovodstvo Barclay's za slanje "potpuno pogrešen poruke" zbog isplaćivanja bonusa svojim britanskim direktorima u visini od čak 40 miliona funti i to na dan saoštavanja krnjeg državnog budžeta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
sud svetska ekonomska kriza bankarstvo bankari

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana