Tekst objavljen: 04.01.2013 11:38        


Najstarija banka u Švajcarskoj Vegelin biće zatvorena nakon što je priznala krivicu pred sudom u Njujorku po optužbi da je pomagala Amerikancima da izbegavaju plaćanje poreza.

Zatvara se švajcarska banka puno starija od SAD

Banka Vegelin, osnovana 1741. godine, pristala je da plati američkim vlastima 57,8 miliona dolara. U saopštenju se navodi da će posle isplate banka prestati da posluje.

Banka je na početku sudskog procesa tvrdila da ona podleže švajcarskim zakonima, pošto ima filijale samo u svojoj zemlji, ali je kasnije priznala krivicu. Još nije poznato da li će američke vlasti krivično goniti članove uprave Vegelina.
Banka je priznala da je više od 100 američkih državljana preko nje utajilo 1,2 milijarde dolara od poreske službe u periodu od skoro 10 godina.

Sedište banke je u malom švajcarskom gradu Sent Galen, a ona je počela da radi 35 godina pre potpisivanja američke deklaracije o nezavisnosti.

Ovo je prva strana banka koja je priznala krivicu za utaju poreza u SAD. Ostale švajcarske banke su u poslednjih nekoliko godina počele da onemogućavaju Amerikancima otvaranje ofšor računa.

Američki državni tužilac Prit Barara izjavio je da je banka Vegelin "uskočila i popunila prostor koji je nastao kada su ostale švajcarske banke prekinule spornu praksu pod pritiskom američkih vlasti".

Oto Bruderer, jedan od članova uprave ove banke, rekao je da je svestan činjenice da je ponašanje banke u prošlosti bilo "pogrešno".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vegelin švajcarska švajcarske banke utaja novca utaja poreza pranje novca

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana