Tekst objavljen: 20.11.2012 12:33        


Zbog manjka novca i visokih tarifa koje Hrvatska naplaćuje za korišćenje svoje pružne infrastrukture, Železnice Srbije od 9. decembra radikalno smanjuju broj vozova koji idu preko graničnog prelaza Šid, između Srbije i Hrvatske.

Železnica: Ukidaju se vozovi za Sarajevo i Zagreb

Ukidaju se direktni polasci za Sarajevo i Zagreb, a umesto dosadašnih pet polazaka iz Beograda ka Cirihu preko Hrvatske, ubuduće će ići samo jedan.

Zbog nerentabilnosti, Hrvatske železnice ukidaju čak 46 vozova u međunarodnom saobraćaju, ali je susednim zemljama ostavljena mogućnost da održe te linije ako žele, ali uz nadoknadu.

- Da bi u saobraćaju ostao voz između Beograda i Sarajeva, železničke uprave iz Srbije, RS i BiH trebalo bi da na godišnjem nivou izdvoje oko 677.000 evra za korišćenje 87 kilometara hrvatskih pruga. Ni mi, ali ni drugi nismo imali ekonomski interes da ovu liniju očuvamo - kažu u Železnicama Srbije.

U međunarodnom putničkom saobraćaju, od decembra neće saobraćati ni dnevni voz „Andrić“ koji je išao iz Beograda za Budimpeštu, kao ni voz na relaciji Beograd-Sofija-Istanbul-Beograd. Takođe, ukida se polazak i na liniji Beograd-Bukurešt-Beograd.

Upravo zbog previsokih naknada za korišćenje železničke infrastrukture u drugim državama, Srbija je ostala bez direktnih međunarodnih železničkih linija ka Italiji i Austriji. Naše Železnice još ne naplaćuju nadoknadu za korišćenje železničke infrastrukture.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vozovi železnica železnice srbije javna preduzeća ekonomska kriza transport

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana