Tekst objavljen: 03.11.2012 16:45        


Konverzija prava korišćenja u pravo svojine nad gradskim građevinskim zemljištem zakočila je investicije vredne nekoliko milijardi evra! Reč je o više od sto velikih projekata, odnosno izgradnji nekoliko miliona poslovnih i stambenih kvadrata u glavnom gradu.

Zemljište koči Ikeu, Bauhaus, Plazu, Grad na vodi

Bauhaus, Ikea, Plaza, "Grad na vodi“, hotel Jugoslavija...

Ima i onih investitora kojima naknada nije sporna, samo žele da se proces završi kako bi se pokrenula gradilišta. Primera radi Robne kuće Beograd su podnele zahtev za konverziju za parcelu od gotovo 30 hektara u glavnom gradu i taj proces se, posle više od godinu dana, sada privodi kraju. Uprava prihoda je Robnim kućama Beograd procenila iznos naknade na 7.497 dinara po kvadratu, dok je po novoj uredbi, koja je omogućila da procenu utvrđuju i veštaci, naknada po kvadratu obračunata na 3.305 dinara.
Zahtev neimara, investitora, ali i privrednika je da se konverzija ukine. Za tri godine primene, u katastru nepokretnosti je za teritoriju cele Srbije, po osnovu konverzije uz naknadu, upisan svega 231 vlasnik, a na teritoriji Beograda samo su za dve parcele korisnici promenili status u vlasnike.

- Čak i konverzija bez naknade, za vlasnike porodičnih kuća, podrazumeva proceduru u katastru od minimum godinu dana - kaže Dobroslav Bojović, vlasnik preduzeća Napred, koje je prvo platilo konverziju za lokaciju u Novom Beogradu.

On navodi da je "jedino rešenje da se prenos prava korišćenja u pravo vlasništva obavi bez naknade, tako što će Republički geodetski zavod u svojoj evidenciji upisane korisnike da prevede u vlasnike".

- Svako drugo rešenje je hibridno i donosi probleme. Konverzija je bila politička odluka i političkom odlukom treba i da se ukine i za izgrađeno i za neizgrađeno građevinsko zemljište - kaže Bojović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
izgradnja investicije zemljište konverzija zemljišta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana