Tekst objavljen: 10.12.2012 14:04        


Žene u Srbiji su više zaposlene od muškaraca ali su manje plaćene od njih, rečeno je na skupu o položaju žena na tržistu rada.

Žene u Srbiji više rade, a slabije su plaćene

Prema rečima konsultantkinje za pitanja rodne ravnopravnosti Biljane Maletin, u Srbiji je ostvaren odredjeni napredak u pogledu učešća žena u političkom životu, što se vidi po broju žena u skupštini ali su pokazatelji o učešću žena na tržištu rada izrazito negativni.

- Danas je 61 odsto žena u Srbiji neaktivno, što je višedecenijski rekord. Kategoriji neaktivnih pripadaju penzioneri, neregistrovani poljoprivrednici i svi drugi koji nisu zvanično zaposleni niti su registrovani na birou za nezaposlene - rekla je Maletin.

Ona je istakla da su visokoobrazovane žene u Srbiji više zaposlene od muškaraca, sa istim nivoom obrazovanja, ali su slabije plaćene od njih.

- Ako se u obzir uzme činjenica da pored redovnog posla, žene obavljaju i neplaćeni posao kod kuće, poput kuvanja, čišćenja i brige o deci, jasno je da žene u Srbiji rade mnogo više od muškaraca - zaključila je Maletin.

Prema podacima Viktimološkog društva Srbije, 61 odsto žena u Srbiji doživelo je neki oblik diskriminacije prilikom zapošljavanja ili tokom rada. Kao najčesći oblici diskriminacije navedeni su ispitivanje o privatnom životu prilikom konkurisanja za posao i komentarisanje fizičkog izgleda.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
žene poslovne žene karijera biznis posao manja plata zarada

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana