Tekst objavljen: 09.05.2013 9:09        


Zlatan Peručić, savetnik direktora Srbijagasa Dušana Bajatovića i nekadašnji direktor Beobanke, postavljen je za prvog čoveka Srpske banke. On je zamenio Ivana Maričića, koji je i sada u Srpskoj banci, na funkcij savetnika predsednika Izvršnog odbora.

Zlatan Peručić u Srpskoj, Lilić u Jubmes banci

Peručić je poznat u bankarskim krugovima po karijeri u Beobanci, sa čijeg čela je otišao posle zahteva Borke Vučić. U javnosti je devedesetih preovladalo uverenje da je bio prvi bankar koga je Slobodan Milošević zadužio da brine o novcu u domaćim bankama, dok je Borka Vučić brinula o novcu na Kipru.

Prema nezvaničnim saznanjima Blica, i nekadašnji predsednik SR Jugoslavije i socijalista Zoran Lilić trebalo bi da bude angažovan u Jubmes banci. Zoran Lilić je, da podsetimo, trenutno i predsednik UO Puteva Srbije i nije radio u bankarstvu. U poslovnim bankama koje su u državnom vlasništvu u narednom periodu neće biti sličnih postavljenja.
Razdor sa Borkom Vučić navodno je nastao kada Beobanka, čiji je on bio generalni direktor, svojevremeno nije htela da pristupi Beogradskoj bankarskoj grupi, uz obrazloženje da bi “gospođa Vučić da udružuje banke bez kapitala” i da „udruživati bolesne banke i nije neki naročit ekonomski potez”.

Peručić je bio član Ekonomskog saveta SPS, a podneo je ostavku na članstvo u radnoj grupi savezne vlade za reformu finansijskog sistema kada je na čelu ove grupe bio Danko Đunić.

Član je SPS od njegovog osnivanja, a 1990. je bio poslanik u republičkom parlamentu. Karijeru je počeo kao sekretar GK omladine Beograda, a radio je i kao generalni direktor spoljnotrgovinskog preduzeća Jugoagent i potpredsednik spoljnotrgovinskog preduzeća Jugobrod. Početkom devedesetik predsedavao je Izvršnim savetom Skupštine grada Beograda.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
državne banke socijalisti sps slobodan milošević politika Jubmes banka Srpska banka banka banke Zoran Lilić Zlatan Peručić

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana