Tekst objavljen: 16.02.2024 18:00        


Ribarska Banja, jedna je od turističkih mesta gde posećenost vlada tokom cele godine. U zimskim danima vrlo je privlačna za posetioce zbog svojih termalnih izvora i otvorenog bazena u kome je temperatura vode 38 stepeni

Da li znate da u Srbiji postoji banja u koju se najviše ide zimi?


Ribarska Banja je blistava dragulj Srbije, koja je bila poznata i u doba Rimljana. Ovo čarobno mesto smešteno je u zagrljaju planine Jastrebac, kod Kruševca u Rasinskom okrugu. Od Beograda je udaljena oko 220 kilometara, pa je do nje potrebno oko 2 sata i 20 minuta kolima. Neki podaci kažu da su objekti u banji građeni na inicijativu Karađorđevića, kneza Aleksandra i kralja Petra Prvog, kome je od svih banja u Srbiji upravo ova banja bila omiljena.

Cene smeštaja u Ribarskoj Banji

Kao i druge banje u Srbiji i Ribarska Banja nudi razne mogućnosti smeštaja. Od onih povoljnijih, apartmanskih, do malo luksuznijih za posetioce sa dubljim džepom.

Apartmani na maloj udaljenosti od centra kreću se oko 20 evra po noćenju. Za ovaj iznos moguće je iznajmiti smeštajnu jedinicu za 2 pa i 3 osobe, koja u svom sklopu ima posebnu kuhinju, kupatilo odvojene krevete.

Gostinske kuće takođe su vrlo popularan tip smeštaja u Ribarskoj Banji, jer se osim boravka posetiocima nudi i spreman obrok. Naime, noćenje uz doručak za dve osobe u ovakvim jedinicama kreće se oko 50 evra.

Najbliži hoteli smešteni su u gradu Kruševcu, a cena kreće se od 30 evra po osobi ili 60 evra za dve osobe po noćenju. U ovu cenu uključen je i doručak, kao i sve mogućnosti koje nudi boravak u hotelu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Atrakcije Ribarske Banje

Iako za nastanak imena Ribarska Banja, postoje mnoga nagađanja, smatra se da je nastao po ribi, koja je u ovom kraju bila izuzetnog kvaliteta, pa se veruje da je veza sa ribolovom ili prisustvo ribljih voda bila inspiracija za naziv ovog lekovitog mesta.

Lekovita svojstva vode iz termalnih izvora potiču još iz vremena Rimljana, što potvrđuju i arheološki ostaci iz okoline banje. Kupatila koja su danas nezaobilazna za sve posetioce, vezuju se za doba Carice Milice, koja je navodno ovde redovno dolazila.

Termalni izvori banje smatraju se lekovitim i imaju terapeutska svojstva jer su bogati mineralima poput sumpora i drugih elemenata koji imaju blagotvoran uticaj na zdravlje ljudi. Ovi izvori preporučuju se za lečenje stanja kao što su bolesti kostiju i zglobova, reumatski i neurološki problemi, ali i za poboljšanje cirkulacije i opšteg blagostanja.

Voda iz termalnih izvora u Ribarskoj Banji ima prirodnu toplotu i terapeutski uticaj, što je čini idealnom za opuštanje i revitalizaciju tela. Banja poseduje 6 izvora mineralne sumporovite vode. Temperatura vode sa izvora kreće se od 25 do 38 stepeni, dok najtoplija vrela imaju temperaturu vode 40 stepeni. Zbog toga je mnogi turisti i biraju sada u ovim hladnim danima, ali i kada dođe do minusa.

Bolesti koje se leče u Ribarskoj Banji

  • Razni oblici reumatizma
  • Stanja nakon povreda
  • Razna oboljenja lokomotornog aparata
  • Ginekološki problemi
  • Problemi sa disajnim putevima
  • Dečja cerebralna paraliza
  • Problemi sa gastrointestinalnim traktom
  • Problemi sa bubrezima i jetrom
  • Razna kožna oboljenja
  • Neurološka oboljenja

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
odlazak u banju banjski turizam banje u srbiji ribarska banja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana