Tekst objavljen: 01.05.2023 16:00        


Prilikom predavanja zahteva za penziju PIO fonda i čekanja istog često dolazi do velikog broja zabuna i nejasnoća

Evo kako da od kuće proverite dokle je stigao vaš zahtev za penziju


Kako bi ste bili sigurni u kojoj fazi je obrada vašeg zahteva više ne morate da čekate na šalteru, već to možete i elektronski da proverite od kuće, preko mobilnog telefona ili laptopa.

Ono što je potrebno da imate za korišćenje elektronskog servisa Fonda je PIN-kod ili D-broj. PIN uz ličnu kartu možete da dobijete već prilikom podnošenja zahteva u najbližoj filijali i to samo na lični ili zahtev opunomoćenog lica. On ne može da se obezbedi putem elektronske pošte. D-broj se takođe dobija prilikom podnošenja zahteva, kada već postoji oformljen predmet osiguranika, jer je ranije vođen postupak za ostvarivanje prava iz PIO, piše Kurir.

Sledeći korak da bi uspeli da pristupite podacima o kretanju predmeta podrazumeva da popunite podatke u sva tri navedena polja (JMBG, PIN-kod ili D-broj i Verifikacioni kod).

Vodite računa da ukoliko proveravate kretanja predmeta po zahtevu za porodičnu penziju, u polje JMBG upisujete matični broj pokojnika i D-broj predmeta (koji dobijate odmah prilikom predaje zahteva na šalteru ako je pokojnik bio penzioner). Nakon što popunite data polja po uputstvu, kliknite na dugme Prijava.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Kako do elektronske pisarnice

Elektronska pisarnica, odnosno šalter se nalazi na Internet adresi: https://servisi.pio.rs, ili na naslovnoj strani zvaničnog sajta RF PIO: www.pio.rs

Provera kretanja predmeta trenutno je moguća samo za filijale Fonda na teritoriji centralne Srbije. Iz tehničkih razloga, za one koje pokriva Pokrajinski fond, teritorija Vojvodine trenutno nije moguće proveriti kretanja predmeta, kao ni za predmete koji se rade u Odeljenju za PIO po međunarodnim ugovorima.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
elektronska pisarnica provera preko interneta PIO fond zahtev za penziju penzija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana