Tekst objavljen: 08.05.2014 12:00        


Ako osećate da ne možete da se izvučete iz vaše finansijske situacije, saveti koje čujete vam deluju beskorisno. Umesto da vas motivišu, mogu napraviti kontraefekat: možete odustati. Kako možete da uštedite iznos u visini od dvanaestomesečnih životnih troškova za fond za nepredviđene situacije kada jedva imate za stanarinu ovog meseca?

Evo zašto ne možete da izađete iz finansijskog ponora

Nije sve izgubljeno i postoje načini da se izvučete iz ovog finansijskog nereda.

1. Preuzmite kontrolu

Jedna od najvećih prepreka ka finansijskom uspehu jeste osećanje nemoći. Da bi ste se oslobodili ovog osećaja morate da preuzmete kontrolu. Razmotrite svoju trenutnu situaciju. Pogledajte koliko ste trošili zadnjih nekoliko meseci kako bi ste videli na šta vaš novac ide. To vam može pružiti bolji osećaj kontrole nad ovom situacijom. Vidite gde preterano trošite i potražite kreativne načine da te troškove srežete. Čak iako osećate kao da ste ovo već radili, dobra je ideja da češće i dublje razmatrate svoje finansije.

Rezultati mogu da pokažu da trošite veliki procenat vašeg prihoda na namirnice ili stanarinu. Možete da potražite jeftinije stanove/kuće ili, pak, da razmotrite mogućnosti kojima bi ste smanjili račune za namirnice. Možda vaš prihod nije jednostavno dovoljan. Možete potražiti poslove sa strane ili druge prilike da bi ste napredovali. Ako znate prave brojke možda ćete biti osnaženi za postizanje vaših finansijskih ciljeva.

2. Bez ciljeva

Kad su ciljevi u pitanju, trebalo bi da imate neke. Pokušajte da postavite ciljeve koje možete da dostignete. Odredite vremenski period za koji želite te ciljeve da ostvarite i odredite šta vam je potrebno za to.
Počnite tako što ćete pomalo štedeti od svake plate.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Kada primite platu, prvo odvojite na stranu novac koji želite da uštedite, pa tek onda raspodelite ostalo za druge troškove. Ako to uradite, osiguraćete se da taj novac neće biti protraćen na nešto drugo.

3. Dug je naporan

Ako imate ozbiljan dug, kao što su kreditna kartica ili studentski zajam, možda mislite da ne vredi da razmišljate o drugim finansijskim pitanjima. Ali fokusiranje samo na vaš dug može biti zaista naporno.
Umesto toga isplaćivanje duga ubacite u vaš veći finansijski plan.

Napravite raspored da bi ste se konačno oslobodili od duga. Možda to znači da ćete morati da sačekate još nekoliko godina sa kupovinom kuće, ali to ne znači da treba da je odložite na neodređeno vreme.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
novac ušteda uštede štednja štediše

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana