Tekst objavljen: 22.06.2021 14:10        


Gde će puniti rezervoar svog automobila na putu ka turističkom centru u kome će letovati, građani odlučuju prema ceni naftnih derivata. Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije kaže za RTS da se na ceni benzina ne može mnogo uštedeti, dodajući da smatra da je kvalitet goriva bitniji, pošto, kako smatra, naša zemlja ima najbolju kontrolu

Gde je najbolje da "natankate" kad krenete na letovanje?


Posle popuštanja stega pandemije, došlo je vreme da možem da putujemo kolima i do država u okruženju. Mnogi će kalkulacije za letovanje praviti na osnovu cena goriva, jer nije svejedno koliko košta benzin ili dizel u Grčkoj, Severnoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini ili Crnoj Gori.

Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija smatra da srpski vozači ne mogu mnogo da uštede na ceni benzina.

Navodi da su najviše cene za litar benzina Grčkoj i Hrvatskoj, oko 1,6 evra, dok je kod nas 1,3.

Prema njegovovom mišljenju, građani treba da pune rezervoare svojih vozila u Srbiji, jer je kod nas najbolja kontrola kvaliteta, dodajući da je, sa druge strane, svestan da se svako opredeljuje prema ceni.

Što se tiče cene evrodizela, u Srbiji je jedna od najviših u regionu, kaže Mićović ukazujući da to uslovljavaju državne dažbine koje se ugrađuju u krajnji iznos.

Kada bi se iznos dažbina uklonio, videlo bi se da su troškovi za litar evrodizela ujednačeni, dodaje Mićović.

Kako je naglasio, razlike u ceni evrodizela mogle bi da ponište kursne razlike kad se npr. novac menja u denare ili konvertibilne marke.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Ponuda i potražnja diktiraju cenu sirove nafte na berzama

Iako je Srbija po ceni benzina na sredni liste zemalja u okruženju, a po koštanju evrodizela u vrhu, Mićović ističe da je ona podložna stalnim promenama.

Navodi da je od početka godine litar evrodizela poskupeo za 16 dinara, zbog rasta troškova naftnih kompanija čiji izdaci rastu zbog cene sirove nafte na berzi.

Očekuje se da će cena nafte na berzi do kraja 2021. biti do 75 do 80 dolara po barelu i ukazuje da to zavisi od ponude i potražnje.

Upozorava da ukoliko zemlje OPEK-a i SAD u slučaju veće potražnje budu oklevale da plasiraju svoje rezerve na tržište, cena barela nafte bi mogla biti veća od navedene prognoze.

2 komentara

  1. User image
    Dubravka 29.06.2021 14:56

    Najjeftinije je letovati u Albaniji, a benzin tankovati ma Kosovu za 1.05 € po litru.

  2. User image
    Zlatko 02.07.2021 10:38

    Samo sto Micovic nije objasnio kako to da je dizel jeftiniji od benzina u svim drzavam u regionu samo je kod nas skuplji od benzina. Na stranu sto je dizel skuplji od svoh dizela u regionu. Mislim da je trebao da bude pitan ova dva pitanja, na koja svi znamo odgovor i bez da je odgovorio.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
gorivo cene goriva cene goriva u regionu cena goriva u srbiji letovanje tomislav mićović

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana