Tekst objavljen: 22.01.2024 14:55        


Od 1. februara firme u Srbiji moraće da izveštavaju i o nefinansijskim podacima, nalažu direktive Evropske unije

Koje su nove obaveze koje čekaju preduzeća u Srbiji od 1. februara?


To se odnosi na društvenu odgovornost, korporativno upravljanje i zaštitu životne sredine. Od 2026. godine plaćaće i novčane kazne za nekontrolisanu emisiju štetnih gasova.

Nekada je bilo dovoljno da firma vodi knjigovodstvo i ima protivpožarnu zaštitu kako bi izašla na tržište. Sada kompanije moraju da brinu i o takozvanim ESG standardima – tačnije, da vode računa o transparentnom rukovođenju, rodnoj ravnopravnosti, rasponu plata, reciklaži i poreklu sirovina i energije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Da li ovo važi i za male firme?

„To se najviše odnosi na firme koje imaju poslovanje na svetskom tržištu koje takvu vrstu ponašanja već sad od njih zahteva. Dakle, uglavnom na velike firme. Ja mislim da je ponašanje na lokalnom tržištu već sada pod radarom stranih investitora i velikih firmi, koje će početi da izbegavaju one koji nemaju ESG strategije“, navodi za eKapiju Biljana Bogovac, direktorka kompanije Price Waterhouse Coopers za Srbiju.

Počele su i prve obuke za primenu standarda u Srbiji. Uključeni su i dobavljači. Za sada dobro ide, kažu stručnjaci.

„Najveći je izazov sa metalskom industrijom. Tu će oko 2.000 kompanija iz Srbije biti u obavezi krajem januara da podnese prvi izveštaj o emisijama. Situacija nije ništa bolja ni u EU pošto je u isto vreme ta regulativa uvedena i za EU i za ostatak sveta. Prema nekim statistikama u septembru oko 50 odsto kompanija u EU nije znalo da će morati da integriše te izveštaje“, navodi dr Radman Šelmić, savetnik direktora PKS-a za zelenu ekonomiju.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nove obaveze novi izveštaji 1. februar domaće firme firme u srbiji

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana