Zvanični kurs Evra za dan 14.06.21. :: 117.5706 rsd
Tekst objavljen: 06.07.2020 11:55        


Prema ranjim najavama preduzeća Srbija gas, počele su akcije za jeftiniji priključenje na gasovodnu mrežu. Sagovornik Nove ekonomije, koji je gas uveo pre devet godina, objašnjava koliki su ukupni troškovi te investicije

Koliko košta instalacija grejanja na gas?

Već nekoliko godina za redom, AD Užice gas pokrenulo je akciju pod nazivom Užice - čistiji grad.

Cilj je, kako se ističe, da se doprinese smanjenju aerozagađenja tokom grejne sezone, po čemu je ovaj grad u Zapadnoj Srbiji poznat decenijama.

Cena priključka će biti 780 evra, sa PDV-om i važi od početka jula do kraja decembra, može da se otplaćuje na rate.

Naš sagovornik, koji živi i radi u Užicu, priključio je svoju kuću, koja se nalazi u naselju Carina, na gasovod pre devet godina i kaže za Novu ekonomiju, da je priključak tada koštao preko hiljadu evra.

"Koliko koštaju ostali radovi zavisi od vrste radijatora, kao i od toga da li je u pitanju neka postojeća instalacija, ili se radi nova. Instalacija može da košta nekih sedam do osam hiljada evra. To sve zavisi od broja soba, površine, etaža."

Objašnjava da se odlučio za taj energent, zbog isplativosti i ekološke čistoće."Po meni, pre uvođenja bilo kakve vrste grejanja, na pelet, gas, drvo, treba najpre izolovati kuću i utegnuti je, promeniti vrata i prozore, ako ne dihtuju. Investicija koja se odmah vraća je izolacija, nijedno grejanje ne vredi uvoditi ako se kuća prethodno ne izoluje", objašanjava sagovornik Nove ekonomije, koji je po zanimanju mašinski inženjer."Sa izolacijom računi za gas, kod mene, mesečno su od pet do osam hiljada dinara. Okvirini troškovi sređivanja stolarije i fasade bili su nekoliko hiljada evra, tada se stavljao stiropor debiljine deset centimetara, sada se koristi i debljina dvadeset. Mi zimi grejemo 150 kvadrata, a prosek temperature bude 21 do 22 stepena."

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Dodaje da se ljudi često žale da su im troškovi za grejanje gasom preveliki, ali, smatra da je to isključivo zbog loše izolacije. Onima koji nameravaju da uvedu gas i koji imaju novca za novu instalaciju, savetuje da se raspitaju o uvođenju grejanja sa kondenzacijskim kotlom.Početni troškovi, kaže jesu veći, ali se tu koriste drugačiji kotlovi, koji rade na principu podgrevanja.Gas se inače koristi i za kuvanje i za grejanje vode, pa su manji računi za struju.

"Radijatori, koji su duži od uobičajenih, nikada nisu vreli, već mlaki i tu se postižu uštede. Investicija jeste skuplja, ali je isplativa za godinu, dve", objašnjava naš sagovornik, koji zaključuje da bez prethodne instalacije i sređene izolacije, troškovi mogu da budu više hiljada evra, ako se neka kuća spaja sa gasovodom.

2 komentara

 1. User image
  lalica 26.07.2020 12:54

  ja nemam izolovanu kucu
  imam nov pvc tisljeraj
  Zelim da mi savetujete koji je najbolji kotao da kupim
  Koja su to grejna tela najbolja/radijatore/
  Povrsina koja bi se zagrevala oko 130km2
  Zelim kuvati na gas i imati toplu vodu za celu kucu

  I sta mi vi savetujete u vezi mog problem koji je za mene ogroman i jos nesto svi pricaju lazi i varaju
  Koliko bi to mene odokativno iznela ta investicija
  I da li ima neka olaksavajuca okolnost otplate svega toga
  VELIKO HVALA UNAPRED ZIVELI

 2. User image
  Sale BG 15.01.2021 10:29

  PVC kvalitetni prozori po meri sa roletnama su oko 160 evra po m2. Meni su za kuću izašli 2.600 evra. Izolacija mi je 5 cm stiropor (iz 70ih kad i kuća) i da uvedem gas mi treba isto toliko para. Izolacija zidova sa materijalom je 10-15 evra po m2 - tako da je i to preko 1.000 evra. Za sada se grejem na kamin i 1 uljani radijator. Kupio sam 10 m3 drva i imam ih još jer dvevno potrošim koliko stane u 4 kante polikolora (vikendom 5). Struja za decembar 2020 je oko 5.000 dinara. Ložimo ujutro 1 vatru i popodne kada dođemo s posla do 23h i sad kada je napolje -5 C u kući dok ne zapalimo kamin bude 18 C. Posle uz kamin bude 22-23 C i u celoj kući je toplo. Kuća ima 95 m2 - prizemlje i potkrovlje.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
gas priključak na gas grejanje na gas užice

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana