Tekst objavljen: 21.07.2020 10:15        


Ako ste potrošački ili gotovinski kredit uzeli pre 18. marta, manja rata bi u trenutnim okolnostima bila više nego dobro rešenje za porodični budžet. Olakšice koje je donela Narodna banka Srbije za sve kredite, osim za stambene i dozvoljeni minus, počele su da važe ovog ponedeljka, odnosno juče

Pitajte banke i saznajte: "Ako niste kritični - dobićete produžetak otplate" Dušan Uzelac, finansijski savetnik i osnivač našeg portala



To znači da već možete da pregovarate s bankarima i da ratu od stotinak umanjite i za 20 evra. Kakve olakšice donosi novi propis za Jutarnji program objasnio je Dušan Uzelac, finansijski savetnik i osnivač portala "Kamatica".

To je, kako je rekao Dušan Uzelac, konkretno jedna ponuda za refinansiranje i svako ko ima keš kredit pre ovog stanja ima mogućnost da ga produži za dve godine.

Naveo je da je i ranije NBS skraćivali taj rok otplate i zaključili su da postoji deo građana kojima bi to odgovaralo. Banke bi, kaže, ranije popustile te mere ali regulativa je bila takva da nisu mogle to da urade tako.

Dodao je da je sada NBS popustila svoju regulativu i omogućila poslovnim bankama da građanima mogu da produže maksimalno rok otplate kredita za dve godine i to je sada taj tehnički momenat.

"Taj rok, to produženje definiše koliko će biti rata. Ako imam naredne dve godine po 200 evra, taj iznos od 4,800 podelim na četiri godine i u toliko je manja rata. Zavisi od slučaja do slučaja", objasnio je Uzelac kako bi izgledala buduća rata.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Banka odlučuje o svakom klijentu ponaosob

Istako je da je to uredba koja omogućava poslovnoj politici banke da primeni to produženje. Suština je, kazao je Uzelac, da će svaka banka individualno ugovarati novo produženje i svaki klijent će imati individualnu komunikaciju s bankom.

"To znači da klijenti koji nemaju uslove neće dobiti produženje. Banke nisu socijalne ustanove, banka nikako ne želi da kreira problematičnog dužnika, prvenstveno zbog stabilnosti svog poslovanja i naravno brige o svom korisniku. Neko ko je danas ostao bez plate, i nema izgleda da će u skorije vreme rešiti to, kasni sa otplatom, on je kritičan klijent, banka praktično neće da komunicira s njim", ukazao je Uzelac.

Naglasio je da je poenta da svako ko može da pretpostavi da će da uđe u problem da onda komunicira s bankom pre nego što i uđe u problem.Takođe, istakao je da banke nemaju obavezu i samostalno odlučuju, ovo je kako je rekao, regulativa na nivou cele industrije.

"Sve zavisi od slučaja do slučaja. Pitajte banke i saznaćete", poručio je Uzelac.Naglasio je i da se olakšice ne odnose na stambene kredite i na dozvoljene minuse, već samo za potrošačke keš kredite.Ti krediti su poslednjih godina dominirali tržištem i imaju ogroman broj korisnika.

Što se tiče stambenih kredita Dušan Uzelac je rekao da svi budno prate sve pokazatelje i svima je u interesu da ne dođe do strašnih scenarija i bitna im zajednička kasa.

"Ukoliko dođe do otplate i tih kredita sigurno će neko staviti sve na papir i odlučiti šta bi najbolje bilo", ocenio je Dušan Uzelac, finansijski savetnik i osnivač portala "Kamatica".

1 komentar

  1. User image
    Branka 22.07.2020 22:04

    Da li to vazi i za klijente koji su u reprogramu .U pitanju je Euro banka gde sam klijent vec preko 15 godina, a u reprogram sam upala zbog gubitka posla godinu dana.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
otplata kredita olakšice za otplatu kredita pandemija ekonomska kriza dušan uzelac

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana