Tekst objavljen: 03.07.2014 12:00        


Kupovina novog automobila nije laka, obzirom na obilje modela, motora, paketa opreme, garantnih rokova i akcijskih cena. Ponekad za samo 500 evra više može da se uzme sličan model sa snažnijim motorom i bogatijom opremom ili po istoj ceni vozilo iz više klase sa siromašnijom opremom.

Šta gledati prilikom kupovine polovnog automobila?

Međutim, kupovina polovnog automobila je još kompleksnija jer je, pored navedenih stvari, potrebno ispitati i mnoge druge.

Kupiti polovni automobil nikad nije bilo lakše!
Evo kako


Odredite budžet, to jest, definišite granicu preko koje ne biste išli prilikom traženja, ali da vam pritom ostane dovoljno novca za obavezne intervencije nakon same kupovine, kao što su zamena zupčastog kaiša, klinastog/PK kaiša, motornog ulja i svih filtera.

Najvažnije je da ne kupite automobil koji je:

- ukraden,
- nekoliko godina stariji nego što piše u dokumentima,
- pretrpeo tešku saobraćajnu nezgodu,
- nema 200.000 ili 300.000 kilometara više nego što piše na instrument tabli,
- prošao „sito i rešeto“.

Saznajte što više informacija od prodavca

Ukoliko kupujete automobil od fizičkog lica, potrudite se da izvučete što više informacija pre nego što se uputite na put od nekoliko desetina kilometara.

Budite uvereni da mnogo kupaca, nakon što potroše 200 i više evra samo na gorivo prilikom neuspešnih obilazaka prodavaca, odluči da uzme prvi sledeći iole pristojan auto, ne želeći da rizikuju još vremena i novca. U takvim situacijama se i prave najveće greške – kada kupac izgubi strpljenje.


Kilometraža nevažna?

Nije tajna da u našoj zemlji u prodaji ima utomobila čija kilometraža nije originalna. Stoga se ne opterećujte ispisanim brojem pređenih kilometara, već se bacite na utvrđivanje realnog stanja vozila.

Na primer, istrošenost upravljača, nožnih komandi i ručice menjača govori da je automobil prešao mnogo.

Kraden?

Jedan od najvećih problema može da bude ukoliko se naknadno utvrdi da je vaš novi/polovni automobil ukraden, bez obzira da li je reč o našoj zemlji ili inostranstvu.

Inače, broj šasije se nalazi na raznim mestima, u zavisnosti od proizvođača i modela. Kod nekih je u motorskom prostoru, iznad maske hladnjaka, kod nekih pored „šolje“ amortizera, na gornjoj ivici pregradnog zida, na podu prtljažnika, a kod novijih se može videti kroz donju ivicu vetrobrana, što je i najteže mesto kada je falsifikovanje u pitanju.
Dobro proverite mesto/mesta na kojima je ispisan broj šasije (tzv. VIN), pri čemu obratite pažnju na šire područje oko broja – možda je čitav komad lima sa brojem isečen i zavaren novi ili je na neki drugi način falsifikovan.

Proveru možete da obavite u policiji (ima slučajeva da su vozila oduzimana i po godinu ili dve dana nakon što su prošla proveru u policiji) ili u Centru za motorna vozila (CMZ) Auto–moto saveza Srbije. CMV pruža usluge identifikacije vozila, procene vrednosti, provere da li je auto bio havarisan i ukupne ocene.

Moguće je dobiti istorijat vozila, kao i podatke o automobilima za kojima postoji potraga.

Havarisan?

Automobil obavezno gledajte danju, pošto se noću teže uočavaju nepravilnosti. Dobar auto limar bez većih problema može da utvrdi da li je automobil bio havarisan, čak i ukoliko ga ne podiže na dizalicu ili posmatra iz kanala.

Problem jedino može da bude činjenica da je vrlo teško naći polovnjaka starog desetak i više godina koji nikada nije udaran. Stoga se mnogi kupci nakon duže neuspešne potrage pomire s tim i postanu zahvalni ukoliko nađu primerak koji je bar kvalitetno popravljen.
Stoga bi bilo korisno da potražite i njegovu pomoć i častite za trud ukoliko ne bude želeo da naplati uslugu.

Generalno, u znake da je vozilo pretrpelo ozbiljan udes spadaju nejednaki zazori između karoserije i vrata, poklopca motora i prtljažnika, kao i varovi na neuobičajenim mestima. Naročito pažnju obratite na pod prtljažnika, jer je u tom delu najteže sakriti tragove težeg udarca u zadnji deo.

Kada i ukoliko otkrijete da je automobil bio udaren, a prodavac vam to nije napomenuo ili je na vaše pitanje odgovorio negativno, ukažite mu na tu manu i zatražite spuštanje cene.

Kupiti polovni automobil nikad nije bilo lakše!
Evo kako

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    pustahija 29.06.2013 16:31

    najbolje je gledati u pasulj,hahahahahahahaaaa!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
kupovina automobila polovnjak polovnjaci polovni automobili polovna vozila

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana