Tekst objavljen: 26.03.2023 16:00        


Naknada štete zavisi od procenjene štete i sume osiguranja, ali ne može da bude veća od građevinske vrednosti objekta

Šta sve pokriva osiguranje stana?

Iako su nekretnine često najvrednija imovina koju ljudi poseduju, njihovo osiguranje nije uvek u vrhu liste prioriteta. Ipak, oni koji na ovaj način štite svoju imovinu, najčešće se odlučuju za osnovnu polisu osiguranja, koja štiti od požara, udara groma, grada, oluje, poplave, požara, izliva vode iz instalacije, provalne krađe i razbojništva.

U zavisnosti od društva do društva i od odabranog paketa, polisom možemo pokriti i lom stakala. To je u svetu jedna od najprodavanijih polisa, dok je kod nas kupuje oko 10% vlasnika nekretnina, mada u Udruženju osiguravača Srbije kažu da raste interesovanje i za ove polise.

Osiguravajuća društva uz imovinske rizike nude i dopunska osiguranja, između ostalog i polisu osiguranja od odgovornosti prema trećim licima, kojom štitimo komšiju ukoliko u našem stanu dođe do poplave ili druge nepredviđene okolnosti.

Šta se sve može osigurati od imovinskih rizika?

Pre svega to su stanovi i kuće, nastanjeni ili nenastanjeni, garaže, pomoćni objekti, stvari u njima, dragocenosti, novac, kao i predmeti posebne umetničke vrednosti.

U UOS za naš portal objašnjavaju da cena polise zavisi od rizika od kojih želimo da zaštitimo imovinu, tj. domaćinstvo, broja i strukture predmeta osiguranja, kao i od građevinske vrednosti objekta.

Osnovna polisa osiguranja može se kupiti već za oko 100-120 dinara po kvadratu na godišnjem nivou. Dakle, cena polise nije opravdanje za mali broj osiguranih, jer stan od 50 kvadrata može da se osigura za oko 50 evra godišnje, uz mogućnost plaćanja na rate.

Drugim rečima, u zavisnosti od odabranog paketa, cena osiguranja stana iznosi 12 do 15 dinara dnevno.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Naknada štete, obaveza plaćanja premije, povećana svest građana...

Naknada štete zavisi od procenjene štete i sume osiguranja, ali ne može da bude veća od građevinske vrednosti objekta. U slučaju totalne štete, naknada će biti isplaćena u visini sume osiguranja, a maksimalno do procenjene građevinske vrednosti objekta.

Ako je neko platio polisu za totalnu štetu u visini od milion dinara, to je najviši iznos koji mu može biti isplaćen, objašnjavaju u Udruženju osiguravača.

Savet građanima je da se pre donošenja odluke o osiguranju dobro raspitaju od kojih rizika se može osigurati imovina i da se upoznaju sa uslovima kojima su regulisana prava i obaveze i osiguravača i onoga ko kupuje polisu osiguranja.

Obavezu plaćanja premije, ukoliko je mesečno plaćanje, treba redovno izmirivati. Savet je i da se pre potpisivanja polise dobro raspitate u kojim slučajevima je isključeno pravo na naknadu štete, kako bi bili izbegnuti, eventualni, kasniji problemi.

Kao i kod drugih osiguranja i ovde se od početka pandemije beleži blagi rast kupovine ovih polisa. Razlog je, ponajviše, kako kažu u UOS, povećana svest građana o potrebi da se bude osiguran, ali i rast poverenja u osiguravajuća društva.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
polisa osiguranja cena osiguranje polisa osiguranja osiguranje imovine

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana