Tekst objavljen: 25.04.2013 8:50        


Najmanje 50.000 građana Srbije radi od kuće. Prosečna plata tih srpskih frilensera kreće se iznad 2.000 evra, odnosno oko šest puta više od prosečnog srpskog radnika.

50.000 srpskih frilensera zarađuje i po 2.000 evra

Četl Olsen, potpredsednik “Ilansa”, najveće svetske kompanije za zapošljavanje putem interneta, kaže da se "broj 'slobodnjaka' u 2012. povećao se za oko 60 odsto u odnosu na 2011. I u pogledu zarada je Srbija među liderima. Sa prosečnom satnicom od 19,5 dolara, što je šest puta više od prosečne cene rada, zauzela je 12. mesto u svetu i peto u Evropi".

U kompaniji Ilans kažu da naši frilenseri najčešće rade za klijente iz Amerike, Australije i Velike Britanije. - Samo prošle godine srpskim frilenserima dodeljeno je 4.789 poslova, što je 70 odsto više nego 2011. godine, a toliki je bio i porast zarada – poredi Olsen.
- Najviše su bili plaćeni programeri i IT stručnjaci (prosečno 21,7 dolara po satu), a potom grafički dizajneri sa satnicom od 20,1 dolar.

Da posla za softverske inženjere, IT stručnjake, programere, veb i grafičke dizajnere, ali i analitičare podataka, istraživače tržišta, marketing stručnjake, finansijske i pravne savetnike, pa i novinare i te kako ima, smatra i Dragan Varagić, stručnjak za poslovnu primenu interneta i potpredsednik “Internet grupe”:

- Frilenseri u Srbiji su uglavnom mladi i većina njih pripada “milenijumskoj generaciji”. Rođeni su posle 1980. godine, imaju završene fakultete i odlično barataju engleskim jezikom. Ipak, nema rodne ravnopravnosti jer su 90 odsto njih muškarci – potvrđuje Četl Olsen.

Postoji, međutim, i druga strana medalje. - Njima nisu plaćeni doprinosi, nemaju zdravstveno osiguranje, a ne plaćaju ni državi porez. Uz sve to, niko ne može da ih kontroliše – kaže Boško Latković iz Nacionalne službe za zapošljavanje.

U Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike kažu da će se u izmenama Zakona o radu prvi put definisati i “rad od kuće”, odnosno “rad na daljinu”. Predlog je već unet i primenom novog zakona frilenseri će biti “legalizovani”, ali se, doduše, ne zna kada.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

2 komentara

  1. User image
    Pera 24.07.2014 12:19

    Zato i sistem i radi jer ga drzava ne kontrolise. Sve sto drzava kontrolise je propalo. Ovaj Latkovic je tipican parazit koji zivi na grbaci gradjana pa posto to presusuje daj da vidimo u ciji dzep jos moze da zavuce ruku..

  2. User image
    Misho 24.07.2014 18:16

    Biće "legalizovani" znači oporezovani.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
freelancer it industrija IT kompanije informatičari programeri internet zarada internet online posao online

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana