Tekst objavljen: 18.06.2013 10:00        


Najbogatiji Hrvat Ivica Todorić proširio je svoje trgovačko carstvo protekle nedelje izuzetnim "ulovom". Naime, nakon višegodišnjeg natezanja slovenački vlasnici su pod teretom krize konačno pristali da Todorićevom Agrokoru prodaju perjanicu slovenačke privrede.

Hrvati kupili Slovence: Da plačemo ili da pevamo?

I to još i ispod cene. Agrokor će za jednu deonicu Merkatora platiti 120 evra, odnosno 240 miliona evra za 53,12 odsto deonica. To znači da čitava kompanija vredi 452 miliona evra, a kada je poslednji put odbijen Todorić je za Merkator nudio oko 400 miliona više.

Hrvatski gigant će, međutim, preuzeti i kompletan Merkatorov dug koji se procenjuje na 1,1 milijardu eura.

Gde su, šta rade: Mišković, Janković, Todorić

Projekat udruživanja trgovinskih lanaca na teritoriji bivše SFRJ nije ništa novo jer su još 2004. godine to neuspešno pokušali da urade Todorić (Agrokor), Mišković (Delta, Maksi) i Zoran Janković (tada prvi čovek Merkatora).
Danas, devet godina kasnije, Mišković je već mesecima u pritvoru a "njegov" Maksi u rukama Belgijanaca, Janković nije uspeo u politici koliko se nadao a i njemu se "smeše" razne optužbe u Sloveniji, dok je Todorić suvereni vladar sa najvećom prehrambeno-proizvodnom kompanijom na našim prostorima.
Agrokor je već najveća je privatna kompanija u Hrvatskoj i jedna od najjačih kompanija u jugoistočnoj Evropi sa skoro 40.000 zaposlenih a zajedno sa Merkatorom ostvarivaće godišnje prihode od čak sedam milijardi evra i zapošljavati 60.000 ljudi.

Uz to, ovim se formira najveća maloprodajna kompanija u srednjoj i istočnoj Evropi.

I dok je (uzalud) protiv prodaje Merkatora hrvatskom tajkunu čak 72 odsto Slovenaca, postavlja se pitanje šta će ovaj slovenačko-hrvatski "posao stoleća" značiti za našu zemlju.

I jedna i druga kompanija već su dugo prisutne u Srbiji, Merkator kao trgovac sa svojim brendom i nekada domaćim Rodićem, a Agrokor sa lancem maloprodajnih objekata Idea, ali i kompanija poput Dijamanta i Frikoma.

Ukupno u ove dve kompanije u Srbiji radi nešto preko 8.500 ljudi.

Merkator će se u Srbiji zvati kao do sada, a kompaniji će da se pripoji i Idea, pišu mediji i navode da bi sedište Merkatorove uprave sledećih deset godina trebalo bi da ostane u Sloveniji.



Prvi je zvona za uzbunu protresao državni sekretar u Ministarstvu trgovine Srbije Dragovan Milićević koji smatra da će pošto Agrokor preuzme Merkator biti "zatvorena vrata domaćim proizvođačima".

Agrokor kroz maloprodajni lanac Idea kontroliše 13,6 odsto tržišta, a zajedno s Merkatorom ovaj udeo je veći od 30 odsto. Hrvatsko koncern bi tako nakon preuzimanja zaostajao za belgijskim Delezom za samo pet posto tržišnog udela.
- Veliki deo prozvoda dolaziće iz matičnih zemalja, što je normalno, jer oni nisu tu da razviju srpsku privredu nego svoju - rekao je Milićević i dodao da je "jedini lek da dođe nekoliko moćnih lanaca koji bi razbili sadašnje stanje".

I to nije sve. Formiraće se dva velika trgovinska lanca u Srbiji - jedan u vlasništvu Agrokora a drugi u vlasništvu belgijskog Deleza koji je od Miroslava Miškovića za oko milijardu evra kupio lanac Maksi diskonta.

Ako imate samo dva jaka konkurenta moguće je da će oni pratiti jedan drugog i da neće ići u "rat" cenama već će ići na to da povećaju cene kako bi i jedan i drugi zaradili što više.

Sa druge strane, kompanija Agrokor je saopštila da će trgovački lanac Idea u njenom vlasništvu i ubuduće štiti interese srpskih proizvođača i podsetila da je "činjenica da se Idea već sedam godina bavi trgovinom u Srbiji i lako se mozze proveriti učešće roba iz drugih zemalja i Hrvatske u Idei".

- Više smo nego sigurni da od sada, kao ni do sada, niko neće bolje štititi interese proizvođača iz Srbije od Idee, što i ovim putem želimo ponovo naglasiti - piše u saopštenju kompanije Agrokor.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
maxi maksi Delta Miroslav Mišković Delhaize delez monopoli potrošači trgovina trgovinski lanac trgovinski lanci trgovački lanci Srbija slovenija Hrvatska Ivica Todorić idea mercator merkator Agrokor

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana