Tekst objavljen: 23.09.2013 13:30        


Najbolji i najvoljeniji srpski brendovi su “bananica”, “plazma”, “jafa”, “smoki”, “eurokrem”, kisela voda “Knjaz Miloš”, jogurt “moja kravica”, sokovi “nektar”, “grand kafa” i “medeno srce”, pokazalo je istraživanje u kojem su učestvovali domaći stručnjaci.

Ovo su omiljeni srpski brendovi, uglavnom u stranim rukama

Na listi omiljenih domaćih proizvoda našli su se i čokolada “najlepše želje”, zlatiborska pršuta, ajvar, kajmak, sir, rakija, maline, zatim posuđe “Metalac”, nameštaj “Simpo”, kao i odeća tekstilne kuće “Mona”.

Bivši predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin kaže da Srbija, bez dileme, može da se pohvali dobrim prehrambenim proizvodima, zbog čega oni i zauzimaju najviša mesta na listi najboljih brendova. - Pomenuo bih i proizvode kompanije “Aleva” iz Novog Kneževca jer su veoma kvalitetni i imaju dugu tradiciju. Takođe, izdvojila se i kompanija “Komtrejd”, svojim hardverskim i softverskim rešenjima, a uspešno širi poslove i van granica Srbij – ističe Bugarin.
Prema mišljenju Ljubodraga Savića, profesora Ekonomskog fakulteta u Beogradu, stranci su imali interes da više ulažu u prehrambenu industriju, zbog čega je ona i najvitalniji deo privrede.

I zaista, kada se pogleda lista najpoznatijih srpskih brendova, upada u oči da su najpoznatije pokupovali stranci.

Tako je “bananicu”, “smoki” i “najlepše želje”, čuvene proizvode “Soko Štarka”, stavio pod svoju “kapu” biznismen Emil Tedeski, vlasnik hrvatske “Atlantik grupe”.

Proizvode “Imleka”, “Knjaz Miloša” i “Bambija”, “drži” investicioni fond “Salford”, dok su mnoge vrste sira, kajmaka i rakije pre nas zaštitile druge zemlje.

Marketing konsultant Dejan Šapić pojašnjava da pomenuti brendovi opstaju dugi niz godina, jer imaju jasno profilisanu komunikacionu i brending strategiju, a kod potrošača izazivaju najpozitivnije emocije.

- Da biste napravili brend neophodno je mnogo novca, još više vremena i pre svega jasna ideja i cilj šta se želi postići. A to prethodno pomenuti brendovi nedvosmisleno pokazuju – smatra Šapić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana