...

IzvorKamatica

Tekst objavljen: 11.09.2012 10:00        


...

...

Sve banke koje posluju na teritoriji Srbije odavno imaju uslugu elektronskog bankarstva. Ova usluga je uslovljena posedovanjem računa kod banke, a najčešće uključuje uvid u stanje računa, kartica, kredita, uvid u promet po računima, onlajn prenos novca na račune u okviru i van banke, onlajn plaćanje računa, uvid u rate kredita, zaduženja po karticama, kao i kupoprodaju deviza.

Iako je cena paket računa viša od cene običnog tekućeg računa, korišćenjem ovog proizvoda stičemo pogodnosti u pogledu vrste i visine troškova, naknada i kamata vezanih za te proizvode i usluge. Jer nije neobično da korišćenjem nekog paket računa imamo privilegiju pri plaćanju naknada, ali i kamatnih stopa, što je svakako prednost koju treba prepoznati i iskoristiti. Naravno pre nego što se odlučite za bilo koju uslugu, proverite cene kod više banaka, jer svaka banka ima svoje tarife.
I kako smo svi odavno navikli da platu primamo preko banke, čak i ako ne posedujemo računar kod kuće, uvek možemo za pet minuta sa radnog mesta platiti račune onlajn i ono što je najbitnije – uštedeti novac.

Provizije za plaćanje računa (uplatnica) na šalteru banke naplaćuju po pojedinačnom nalogu i do 150 dinara, pa ako uzmemo u obzir da prosečna četvoročlana porodica ima osam računa mesečno za plaćanje, provizije na plaćanje računa nam mesečno „pojedu” i do 1.200 dinara.

Nasuprot tome, onlajn usluge plaćanja bi nam uštedele oko 720 dinara mesečno.

Elektronsko bankarstvo nam nudi mogućnost predefinisanja šablona po kojim plaćamo upravo struju, telefon, komunalije, internet, kablovsku, račun za vrtić, rekreativnu nastavu i sve ostale mesečne obaveze, tako da je svaki put dovoljno samo upisati iznos koji plaćamo i kliknuti na plati.

Svaki realizovan nalog će se videti u prometu našeg tekućeg računa, a naravno, od banke možemo dobiti i potvrdu na papiru da je nalog plaćen. A najbitnije, ova usluga će nas od banke do banke, koštati od 15 do 60 dinara po nalogu.



Naravno, banke pod različitim uslovima nude korišćenje takozvanog e-bankinga, međutim ukoliko ste korisnik nekog od paket tekućih računa, najčešće usluga e-bankinga je besplatna, a plaćaćete samo realizaciju naloga i to eksternih. Sva plaćanja koja se vrše u okviru iste banke su besplatna.

Iako za korišćenje paket računa moramo izdvojiti više novca mesečno nego za običan tekući račun, upravo paket računi nam nude više pogodnosti i smanjenje troškova za bankarske usluge koje koristimo. Jer sve usluge koje imamo u okviru paket računa su uključene u jedinstvenu mesečnu cenu održavanja koji plaćamo.

Paket računi najčešće sadrže dinarski i devizni tekući račun, besplatnu debitnu karticu, kreditnu karticu bez troškova izdavanja (kod pojedinih banka i bez troškova održavanja), dozvoljeni minus, SMS obaveštenja, e banking, ali i dodatne usluge koje zavise od konkretne banke.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

7 komentara

  1. User image
    Ime 16.09.2013 10:45

    Vi kažete: ... sve usluge koje imamo u okviru paket računa su uključene u jedinstvenu mesečnu cenu održavanja koji plaćamo.
    Ja pitam (a u B.Intesa mi nisu dali odgovor na to)da li i dalje plaćam mesečno i 10-dnevno održavanje računa koje plaćam od 2009, kao preduzetnik koji ima ugovor sa njima. I ako imam prometa na računu i ako ga nemam, meni se naplaćuje, osim 2000 dinara godišnje za elekronsko bankarstvo (paket) koji sam aktivirao 10.09.2013., 10 dnevna naknada-obračun tarife za usluge PP za tih 10 dana a takođe i: mesečna naknada za vođenje računa za mesec!!!!
    Da li je to u redu.

  2. User image
    biger 23.09.2013 15:49

    Prosecno domacinstvo je TROCLANO,tako da su i ustede manje a i nije svugde provizija 150 vec od 35 pa nadalje.

  3. User image
    sandra 24.09.2013 14:47

    Mislim da u tekstu piše da su provizije i do 150 dinara pa uplatnici, pa su onda i uštede veće. Naravno ako neko nema potrebe da štedi, onda ga je briga baš i za cene kao i za to kolika je prosečna porodica. Makar kod mene u kraju većina porodica ima voje dece, a mislim da većina ljudi ima potrebu da se spapse nepotrebnih troškova koje su jednake trošku 1 kg mesa od kojeg četvoročlana porodica može dva puta napraviti ručak!

  4. User image
    Ivan 24.09.2013 14:49

    Ovo je tekst o naknadama koje fizička lica plaćaju bankama, a ne preduzetnici. Banke za preduzetnike i pravna lica imaju drugačiji način obračuna troškova usluga koje se koriste, a i Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga se odnosi isključivo na fizička lica (koja nemaju dobit), tako da ste prepušteni bankama i njihovim tarifama i uslovima poslovanja

  5. User image
    voja 01.10.2013 10:30

    Ako imate sreće, naletite na banku kod koje je sve besplatno. Ne plaća se održavanje, e bank, nema provizije pri realizaciji naloga, sms poruke. Apsolutno ništa, samo da držite pare kod njih. To je kod jedne od retkih banaka, koje su još uvek naše- AIK banci. Sve preporuke.

  6. User image
    ja 03.10.2013 20:46

    mrzim banke!

  7. User image
    Zmaj 06.10.2013 15:42

    Nije od 15 do 60 nego od 0 do... Ja u svojoj banci (neću da je reklamiram, iako pretpostavljam da bi to bilo prihvatljivo imajući u vidu namenu ovog portala) imam mesečno prvih 5 plaćanja besplatno preko e-bankinga, što mi je za sada dovoljno da platim režije, tako da plaćam naknadu samo ako imam nekih dodatnih, vanrednih plaćanja. Nego prava stvar su e-fakture, ne znam zašto to kod nas nije još zaživelo...

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
e banking elektronsko bankarstvo zaštita klijenata banke prava klijenta banke klijenti banke klijent banke banke kamatica

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana