Tekst objavljen: 27.05.2013 10:10        


Nepotpune informacije o kreditima i kreditnim karticama, sveobuhvatne akcije i popusti u trgovinama koji zapravo važe za mali broj artikala, najčešće su obmane i zablude do kojih se kroz televizijske reklame dovode potrošači u Srbiji.

"Reklame": Najviše varaju na kreditima i popustima

Naredni problem je loša zakonska regulativa i nadležnost više institucija koja se u praksi pokazuje neefikasnom jer je potrošaču gotovo nemoguće da zna kojoj instituciji da se obrati.

- Postoji mnogo načina kako se kompanije neetički ponašaju kada su u pitanju prevare potrošača u reklama. Kod nas se najčešće koriste popusti pri kupovini u reklamama koji važe za određene aritkle, a ne za svu robu u prodavnicama. Događa se i da piše sitnim slovima u drugom planu na reklami da akcija traje dok ima proizvoda na zalihama. Potrošači najčešće pročitaju ili čuju samo informaciju da se proizvod povoljno prodaje, jer je cena zbog niske platežne mogućnosti građana često najvažniji faktor odlučivanja o kupovini - kaže dr Vesna Damnjanović, docent na Katedri za marketing menadžment i odnose s javnošću FON-a.
U Evropskoj uniji 2005. godine doneta je direktiva o nefer trgovinskim praksama koja obezbeđuje da potrošači ne mogu biti obmanuti niti izloženi prevarama trgovaca.

Kod nas, međutim, prema rečima Gorana Papovića, predsednika Nacionalne organizacije za zaštitu potrošača Srbije, niko ni za šta nije odgovoran, a nadležnosti se prebacuju od tržišne inspekcije, Ministarstva zdravlja, Ministarstva finansija...

- Komercijalne reklame koje nigde u svetu ne bi mogle da prođu, emituju se kod nas. Ne znate da li su ti proizvodi uopšte kontrolisani - kaže Papović.

Zakonom o zaštiti korisnika finansijskih usluga propisano je da se finansijske usluge moraju oglašavati na jasan i razumljiv način, a oglašavanje ne može sadržavati informacije koje mogu stvoriti pogrešnu predstavu o uslovima pod kojim korisnik koristi ove usluge.

- Pri oglašavanju, iznos efektivne kamatne stope treba da bude napisan tako da je uočljiviji od ostalih elemenata. Od prekršaja koji su do sada bili uočeni jeste i nenavođenje troškova koji padaju na teret klijenta, kao i da se ne navodi da je kamatna stopa promenljiva - kažu u Narodnoj banci Srbije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija prevare prevara marketing reklamiranje reklama

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana