Tekst objavljen: 05.01.2015 11:49        


Kredit indeksiran valutnom klauzulom je kredit izražen u određenoj stranoj valuti i sadrži klauzulu kojom se otplata kredita vezuje za kretanje kursa te valute.

Kredit sa valutnom klauzulom

Pored valutne klauzule, ovaj tip kredita iziskuje i dodatne troškove samog korisnika kredita. Prilikom uzimanja kredita indeksiranog valutnom klauzulom korisnik mora da položi depozit od 10 do 30 procenata od iznosa kredita.

Kamatne stope na ove kredite se kreću od 8,00% do 20,99%

Za korisnike ova vrsta kredita sa sobom nosi i visoke rizike – rizik promene deviznog kursa, odnosno neizvesnost za korisnika kredita u pogledu ukupne obaveze po osnovu uzetog kredita, a time i njegove mogućnosti otplate kredita u ugovorenom roku.

Od ove vrste rizika možete da se zaštitite jedino ukoliko su vaši redovni mesečni neto prihodi, iz kojih otplaćujete kredit (npr. zarada), vezani za istu valutu.

Prilikom otplate poslednje rate kredita, korisnik kredita mora lično otići u filijalu banke u kojoj je realizovao  kredit i pokrenuti postupak oslobađanja depozita.
Službenik banke će korisniku kredita u tu svrhu otvoriti devizni račun na koji će banka uplatiti depozit klijenta, koji potom klijent možete podići sa svog računa.

Savet: Prilikom otplate zadnje rate kredita u banci tražite potvrdu da je ugašen kredit i da ste izmirili sve obaveze po kreditu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kredit indeksiran u eur kamate na kredite u eur kredit sa valutnom klauzulom depozit

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana