Tekst objavljen: 27.08.2016 14:26        


Nemački proizvođač automobila Audi uvodi u SAD-u tehnologiju koja će omogućiti njegovim vozilima da komuniciraju sa saobraćajnom signalizacijom, što će doprineti da vožnja teče glatko.

Audijeva vozila će moći da komuniciraju sa semaforima

Audi Amerika, koji je u vlasništvu Volkswagena, saopštio je da će nova tehnologija biti ugrađena u automobile Q7 koji će biti proizvedeni 2017. godine, kao i u vozila A4 proizvedena posle 1. juna 2016, izveštava agencija Rojters.

Tehnologija, poznata u industriji pod nazivom "vozilo-prema-infrastrukturi", omogućiće saobraćajnoj signalizaciji i drugoj infrastrukturi da na siguran način bežično razmenjuje bezbednosne i druge operativne podatke putem tehnologije u oblaku (cloud).

Tehnologija, koju globalno testiraju proizvođači automobila i transportne kompanije, pomoći će da se izbegnu sudari i smanje gužve na putevima i autoputovima.

Audijev sistem omogućava vozilu da prikaže odbrojavanje pre nego što se crveno svetlo na semaforu pretvori u zeleno. Takođe, odbrojavanje će se pokazati na upravljačkoj tabli ako vozač odluči da ne koči pre nego što se pokaže crveno svetlo, omogućavajući vozaču da počne kočenje.

Za vreme čekanja na semaforu, displej će se oglasiti par sekundi pre nego što crveno svetlo pređe u zeleno upozoravajući vozača da obrati pažnju na raskrsnicu i odluči da li je bezbedno da krene.

Buduća upotreba tehnologija povezuje se sa sistemima navigacije i start/stop funkcijama, tako da bi saobraćajna signalizacija mogla da savetuje vozače da održe određenu brzinu da bi "uhvatili zeleni talas", navodi Rojters.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
automobili Volkswagen SAD audi vozilo

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana