Tekst objavljen: 19.02.2015 16:07        


Nacrt izmena i dopuna Zakona o bezbednosti u saobraćaju biće gotov za petnaestak dana, najavio je danas načelnik Uprave saobraćajne policije Vladimir Rebić Rebić je kao najznačajnije promene koje će predložiti, izdvojio izmenjena pravila koja će važiti za mlade vozače, određena ograničenja koja se odnose na probne vozačke dozvole, kao i neke uslove koje će ti vozači morati da poštuju svojim učešćem u saobraćaju.

MUP o izmenama zakona o bezbednosti saobraćaja

"Izmenene će se odnositi i na prevoz dece, obzirom da smo procenili da postoji prostor za unapređenje ambijenta u kome će prevoziti", istakao je Rebić na javnoj raspravi o tom zakonu koju je organizaovalo Ministarstvo unutrašnjih poslova u saradnji sa Privrednom komorom Srbije.

Dodao je da će uslediti i promene koje će olakšati parkiranje i zaustavljanje u naseljenim mestima, ali i izmene u ponašanju kod preticanja sporih vozila.

Biće, kaže, donesena znčajna promena koja će uticati na vozače, odnosno na vlasnike vozila da daju podatke o prekršajima koji su napravljeni nad tim vozilom, kako bi se omogućilo efikasnije vođenje prekršajnog postupka.

"Takođe su neka protivpravna ponašanja svrstana u nasilničku vožnju, pre svega mislimo na vožnju pri velikim brzinama i u stanju potpune alkoholisanosti", rekao je Rebić.

Dodao je da će se određene promene ogledati u tome što će se u nekim situacijama počiniocima prekršaja oduzimati vozilo bez obzira da li je to lice vlasnik ili ne.

Kako je objasnio, to će se odnositi na situacije kada upravlja vozilom u stanju potpune alkoholisanosti ili ukoliko upravlja bez položenog vozačkog ispita.

Rebić je izdvojio set normi koje će se ticati osposobljavanja kandidata i vršenja tehničkih pregleda, za koje je rekao da se nada da će doprineti da se tehnički preghledi vrše savesnije, kao i da se kandidati obučavaju bolje i da izađu sa što većim znanjem iz auto škole.

Promene u Zakonu o bezbednosti u saobraćaju odnosiće se i na upravljača puta da periodično vrši određene provere, odnosno da unapređuje infrastrukturu.

U tom smislu, kako je rekao Rebić, biće izgrađeni trotoari duž državnog puta kroz naseljena mesta, kao i biciklističke staze, koje će doprineti većoj bezbednosti.

"Želimo da uspostavimo video nadzor i u tehničkim pregledima i u auto školama, određene norme će se ticati samih lica koja će vršiti tehnički pregled vozila, odnosno obučavanje kandidata", rekao je Rebić i dodao da će se na taj način tehnički pregledi i obuka obavljati na savesnije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    zmau 19.02.2015 18:35

    Videćemo koliko će MUP uvažiti primedbe zainteresovane javnosti. Od celog NGO sektora dozvolili su samo organizaciji "Komitet za bezbednost saobraćaja" da učestvuje u radu radne grupe, dok su na primer zahteve biciklističkih udruženja uporno ignorisali. Mi smo u poslednjih mesec dana izneli mnogo konkretnih argumenata protiv njihovih predloga u vezi sa biciklističkim saobraćajem (sa druge strane njihovi predlozi nisu potkrepljeni ničim osim njihovog ličnog mišljenja), ali nismo stekli utisak da njih argumentacija zanima.
    Ne znam da li je kod ostalih segmenata zainteresovane javnosti (špediteri, auto škole, tehnički pregledi, motociklisti...) situacija išta bolja.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Nacrt izmena i dopuna Zakona o bezb Uprave saobraćajne policije pravila koja će važiti za mlade voz probne vozačke dozvole zakon o saobraćaju

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana