Tekst objavljen: 16.01.2015 9:54        


Skok franka uspaničio je kako svetska tržišta tako i naše građane koji su se zadužili u toj valuti.

Rate skuplje za 8.000 dinara zbog skoka franka

Centralna banka Švajcarske odustala je od trogodišnjih napora da se vrednost franka veštački održi na niskom nivou. Posle ovog poteza vrednost franka je drastično porasla. Do juče ujutru jedan evro je vredeo 1,2 franka, da bi se samo nekoliko sati od objave odluke ŠNB-a vrednost ove dve valute praktično izjednačila. To znači da će danas u menjačnicama franak vredeti oko 120 dinara, dok je još juče koštao samo 100 dinara.

Problem za građane koji su se zadužili u evrima, naročito za skoro osam hiljada onih koji su krov nad glavom obezbedili zadužujući se u švajcarskoj valuti. Zbog slobodnog kursa švajcarca rata za kredit može da skoči i do osam hiljada dinara.

"Svako ko ima kredit indeksiran u švajcarcima mora da gleda njegovu vrednost. Ako skoči švajcarac kao što je danas skočio on će plaćati više tu svoju ratu. Ono što je za utehu danas je da je današanja reakcija prosto reakcija tržišta i ne mora da znači da će to biti tako u narednom periodu. Ono što jeste suština svi koji su se vezali za stranu valutu indekisaranjem bilo da je evro ili švajcarac moraju da snose ono što se zove valutni rizik odnosno da u slučaju skoka plate tu cenu skoka valute", navodi Dušan Uzelac sa portala “Kamatica”.

Dejan Gavrilović, predsednik Udruženja bankarskih klijenata Efektiva, kaže za "Danas" da će odluka švajcarske centralne banke vrlo brzo za posledicu imati da će rate za kredite porasti onima koji imaju ugovore koji su vezani za franak. "Videće se kako će se to kretati, s obzirom da je Švajcarska narodna banka smanjila vrednost kamate na depozite sa -0,25 na -0,75 i to može da utiče na smirivanje kursnih oscilacija. Ali, ako se franak i evro izjednače, građani Srbije mogu da očekuju skok rate za nekih 20 odsto", upozorava Gavrilović.

Da će NBS ili država morati da se uključe u rešavanje velikog problema u kom će se sada odjednom naći mnogi građani, smatra Milojko Arsić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

"Jačanje švajcarskog franka u odnosu na evro će sigurno uticati na rate. Ali, neke mere će morati da se preduzmu, da se učini da rate budu podnošljivije u odnosu na dohotke građana. Koliko je ovo jačanje kursa franka trajno, videće se, ali činjenica je da je povećan problem koji je već ranije postojao - kaže Arsić, koji ne veruje da će banke biti spremne da klijentima po ovom kursu konvertuju kredite iz "švajcaraca" u evre. Moraće državni organi da posreduju između banaka i klijenata, verovatno u vidu nekog podsticaja", smatra ovaj ekonomista.

Oglasila se i Narodna banka Srbije. Saopštavaju da domaće devizno tržište nije značajnije uzdrmano turbulencijama iz međunarodnog okruženja. "Imajući u vidu aktuelna kretanja, Narodna banka Srbije će i dalje pažljivo pratiti promene vrednosti najvećih svetskih valuta i nastojati da umanji prelivanje negativnih posledica na domaće tržište. Narodna banka očekuje da će svi eventualni zastoji na domaćem deviznom tržištu u trgovini švajcarskim frankom biti otklonjeni u što kraćem roku, odnosno da će biti obezbeđeno redovno obavljanje svih transakcija. Narodna banka Srbije će pažljivo pratiti posledice ovih promena po stabilnost finansijskog sistema, imajući u vidu položaj korisnika stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima", navodi se u saopštenju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
švajcarski franak švajcarski frank kurs skok švajcarca

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana