Tekst objavljen: 12.02.2017 17:29        


Svaki četvrti nov automobil u Srbiji prošle godine kupljen je na lizing, a vrednost tih ugovora porasla je za 39 miliona evra u odnosu na 2015, što stručnjaci objašnjavaju rastom privredne aktivnosti u zemlji.

Svaki četvrti novi automobil kupljen na lizing

U 2016. ukupna vrednost novozaključenih lizing ugovora iznosila je 337 miliona evra i porasla je u sektorima komercijalnih, teretnih i ostalih vozila (27 miliona evra), putničkih vozila (12 miliona evra), kao i mašina i opreme (6 miliona evra), pokazao je godišnji izveštaj Asocijacije lizing kompanija Srbije (ALCS).

Najveća ukupna vrednost novih ugovora ostvarena je u sektoru komercijalnih i teretnih vozila (133 miliona evra), u sektoru putničkih vozila (130 miliona), kao i u sektoru mašina i opreme (67 miliona evra).

Prošle godine najviše vozila na lizing kupile su kompanije koje se bave saobraćajem i informisanjem (100 miliona evra), trgovinom na veliko i malo (45 miliona evra), građevinarstvom (26 miliona evra), kao i one koje su u prerađivačkoj industriji i rudarstvu (43 miliona evra).

U saopštenju ALCS-a generalna sekretarka te asocijacije Teodora Milenković istakla je da su mala i srednja preduzeća prepoznala lizing kao adekvatan način finansiranja za osnivanje ili razvijanje poslovanja.
Ona je ocenila da će se trend jačanja lizinga nastaviti i u ovoj godini.

"Očekuje nas realizacija brojnih, dugoročnih investicija najavljenih u prethodnoj godini. Takođe, Beograd će biti domaćin Međunarodnog sajma automobila, a lizing kompanije uvek omoguće konkurentne ponude kada je finansiranje automobila u pitanju", zaključila je Milenković.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
automobili auto lizing nov automobil međunarodni sajam automobila kupovina na lizing

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana