Predsednik Mađarske vlade objavio rat protiv banaka

Objavljeno: 18.10.2011


Vesti izvor: B92,Tanjug, Kamatica

Budimpešta -- Dok se širom sveta održavaju masovni protesti protiv bankara, kao glavnih vinovnika najnovije privredne krize, u Mađarskoj je situacija obrnuta.
Zahvaljujući najnovijim merama vlade Viktora Orbana, u toj zemlji nema pobune građana protiv vlasnika kapitala i zelenaša, odnosno političke elite koja ih po pravilu štiti.
Vlada će prekinuti bankarsku eru, zaštititi prevarene građane i stati na put praksi da se gubici i rizici prevaljuju isključivo na obične ljude", izjavio je Orban.

Prema njegovim rečima Evropu i Mađarsku upropastili su upravo bankari, koji su minulih 15-20 godina ubeđivali ljude da se mogu zaduživati bez posledica i da večno mogu da uživaju u jeftinim kreditima bez dužničkog jarma za vratom.

"U nekim državama, poput Poljske i Rumunije, vlade su stale u zaštitu dužnika, ali ne i u Mađarskoj", rekao je predsednik vlade i dodao tome more da se stane na kraj.

Mađarska vlada je do sada učinila niz poteza, kojim su nosioci najvećeg profita - banke, osigaravajuća društva, kompanije u oblasti telekomunikacija i energetike - naterani da uplatom većeg poreza i sami snose posledice krize, a uporedo nastoji da se običnim građanima olakša život.

U tom kontekstu najpre je stavljen moratorijum na prisilno iseljavanje iz stanova, datih kao hipoteka dok se ne otplate sve rata kredita. Vlada je pošla od toga da su mnogi ljudi ostali bez posla i da nisu oni krivi što više ne mogu da otplaćuju kredite, a bilo bi nehumano i neprihvatljivo izbaciti ih na ulicu.

Pod zaštitu su stavljeni posebno oni koji su kredite za stanove i druge nekretnine uzeli pod deviznom klauzulom, a čija se rata, zbog enormnog povećanja vrednosti švajvarskog franka, preko noći udvostručila.

Vlada je donela uredbu o fiksnom kursu od 180 forinti za franak, umesto aktuelnih oko 240, uz mogućnost da se čitav dug, po tom kursu, može vratiti ođednom. Za one koji to ne mogu zamrznuti kurs će trajati do kraja 2014. godine, a onda će se izračunati koliko klijenti još duguju.

Poređenja radi kada bi se nešto slično dogodilo u Srbiji, vrednost švajcarskog franka bila bi 60 dinara, umesto sadašnjih 80 dinara. To  znači da bi korisnik kredita koji sada plaća ratu 400 švajcaraca umesto 32.000 dinara plaćao 24.000 odnosno 8.000 dinara manje.

 

Direktor CIB banke i bivši guverner Narodne banke Mađarske Đerđ Šuranji je povodom navedenih dešavanja izjavio da je cela zemlja postala rizičnija za strane investitore, a mogla bi da postane i "Meka" finansijskih špekulanata.

Predsednik zemlje hvali mere

Šef države Pal Šmit se i javno pohvalio najnovijim merama mađarske vlade, uveren da će one doneti pozitivne efekte. "Ono što je juče bio iznenađujući zaokret, sada je primer koji treba slediti. Juče su samo u Mađarskoj mislili da i banke moraju srazmerno da učestvuju u saniranju posledica krize, a sada cela Evropska unija slično misli", rekao je Šmit.

 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana