Kina i Japan napuštaju dolar u trgovinskoj razmeni

Objavljeno: 28.12.2011


Vesti izvor: Kamatica, FT

Kina i Japan dogovorili su se da će ubuduće za trgovanje i investiranje promovisati korišćenje svojih valuta odnosno juana CNY i jena YPY, piše Financial Times.

Premijeri dveju zemalja Wen Jiabao i Yoshihiko Noda, dogovorili su se da centar njihove međusobne trgovine ubudće bude Hong Kong.

Kao razlog za ovu odluku navodi se težnja da kompanije obe zemlje smanje troškove po osnovu valutnih rizika, ipak u političkom smislu ovakav dogovor implicira poziv na manje oslanjanje na dolar koji u ovom trenutku preovladava kao univerzalna valuta u svetskoj trgovinskoj razmeni.

Osim dogovora o promociji nacionalnih valuta u budućim transakcijama, Japan je potvrdio i da će ubudće kupovati kineske državne obveznice čime će po prvi put obogatiti svoje devizne rezerve imovinom koja je denominirana u kineskoj nacionalnoj valuti.


Analitičari smatraju da bi sporazum između Japana i Kine mogao da poveća važnost juana u Aziji, ali i na međunarodnom nivou.

Stručnjaci napominju da će biti potrebno određeno vreme da bi se ocenilo koliki će ovaj sporazum imati efekat u ekonomskom smislu. Naime, iako je opseg trgovinske razmene između ove dve zemlje veliki, zbog nekonvertibilnosti kineskog juana, novčani tokovi između dve zemlje dominatno su u dolarima.

Tokom poslednjih pet godina, Kina je potpisala valutni ugovor sa Tajlandom i Pakistanom otvaranjem bilateralnih swap linija vrednih 70 i 10 milijardi juana čime je takođe vidljiv pokušaj internacionalizacije kineske nacionalne valute.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana