Tekst objavljen: 21.02.2013 16:00        


Određivanje međubankarske kamatne stope libor u Velikoj Britaniji još nije čisto i predmet je manipulisanja, izjavio je američki finansijski regulator Geri Gensler koji kaže da je kamatna stopa od koje zavise uslovi za davanje kredita pojedincima i preduzećima često „potpuno izmišljena“.

Bankari najvažniju kamatnu stopu potpuno izmislili

Libor, koji se određuje u Londonu, je kamata koja odražava prosečnu kamatnu stopu koje banke plaćaju kada pozajmljuju od drugih banaka. Libor je standard prema kojem se određuju svi ostali krediti i hipoteke.

Banke imaju obavezu da svakog dana objave procenu o tome koliki su njihovi troškovi pozajmljivanja novca od drugih banaka.

Gensler, član američke Komisije za trgovanje robnim fjučersima, rekao je da vlasti ne mogu da garantuju da nema manipulacije liborom.

Brojne banke morale su već da plate kazne od nekoliko stotina miliona funti zbog manipulisanja najvažnijom međubankarskom kamatom.

Tako je banka Barklis platila od 290 miliona funti zbog namještanja visine libora, švajcarska banka UBS čak 940 miliona funti, a Kraljevska banka Škotske 390 miliona funti.

Gensler je uporedio libor sa agentom za prodaju nekretnina. - On pokušava da vam proda nekretninu uračunavajući cenu kuća u susedstvu u situaciji kada u okolini nema nikakvih transakcija. Štaviše, agent nije spreman da vam saopšti sve podatke i često sve samo izmišlja - rekao je američki zvaničnik.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
libor nameštanje libora bankari kamatne stope svet banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana