Tekst objavljen: 25.02.2013 14:10        


Brzinom od 300 kilometara na sat najsavremeniji vozovi prelazili bi relaciju od Beograda do Budimpešte za manje od 120 minuta. Kad vlade Srbije i Mađarske formulisale svoje interese i donele odluke Kina je spremna da povoljnim kreditima finansira modernizaciju ovog dela Koridora 10.

Do Budimpešte kineskim vozom brzinom od 300km/h

Vrednost posla na trasi od oko 400 kilometara je oko dve milijarde evra.

U Ministarstvu saobraćaja kažu da je za pripremu ovog posla potrebno više od godinu dana, jer projekata nema.

Milutin Mrkonjić, ministar saobraćaja, kaže da je Evropska komisija, još 1992. kao jedan od prioriteta u razvoju železničke infrastrukture izabrala pravac Budimpešta-Beograd.

Mađarska strana je, ističe ministar, tada stopirala projekat, a sada ga ažurira. O modernizaciji pruge bilo je reči na sednici mešovitog komiteta Srbije i Mađarske.

Prirodni uslovi za izgradnju brze pruge od Beograda do Budimpešte su idealni. Vozovi koji bi saobraćali su poslednja reč tehnike i koriste se u najmnogoljudnijoj zemlji na svetu.

- Zainteresovani smo za projekat - potvrdio je Džu Lianki, ekonomsko trgovinski savetnik u kineskoj ambasadi u Beogradu. - Sve, međutim, zavisi od srpske i mađarske strane. Šta god odluče mi smo spremni da se uključimo, a novac nije problem.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
transport kina kinezi saobraćaj infrastruktura železnice srbije železnica pruga

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana