Tekst objavljen: 22.11.2012 9:04        


Ministarka energetike Zorana Mihajlović izjavila je da će se razgovarati sa NIS o brzini eksploatacije nalazišta nafte u Srbiji i povećanju rudne rente i dodala da "mi moramo da zaštitimo naše resurse".

Mihajlović: NIS prebrzo crpi srpsku naftu

Mihajlović je istakla da je za Srbiju bitno kojom se brzinom eksploatišu naftna nalazišta i da li će ona biti potpuno iscrpljena. Ona je rekla da je pitanje za NIS da li se bavi istraživanjem novih naftnih polja ili samo eksploatacijom onoga što imamo.

Mihajlović je navela da NIS smatra da još nije isplatio svoju investiciju i da zato mora da se primenjuje niža cena rudne rente dok srpska strana smatra da se mnogo eksploatiše nafta i da je isplativost ulaganja u NIS postignuta.
- Naš interes je da istražujemo i čuvamo naša nalazišta za sve generacije koje dolaze - kazala je Zorana Mihajlović.

Kako je dodala, Srbija je zainteresovana da u razgovoru sa partnerima iz Rusije razmotri da li će rudna renta za naftu koju plaća NIS biti u skladu sa Zakonom o rudarstvu odnosno viša od one koju plaća ta kompanija.

Zorana Mihajlović je dodala da je pri prodaji NIS-a ruskom Gaspromnjeftu dogovoreno da se ne menja rudna renta, dok se ne isplati investicija Gaspromnjeftu u tu kompaniju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nafta Zorana Mihajlović investicije energetika naftna industrija srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana