Tekst objavljen: 08.10.2012 9:32        


Ni godinu dana posle puštanja u saobraćaj novog mosta preko Dunava kod Beške nepoznata je cena njegove izgradnje. Kako nezvanično saznajemo, cena bi mogla da se zaokruži za petnaestak dana, kada bi se investitor ovog projekta, Putevi Srbije i izvođač radova, austrijska firma Alpina usaglasili s troškovima izgradnje. Međutim, slične informacije čule su se i do sada, ali dogovora nije bilo.

Most Beška će građane koštati 100 miliona evra?

Još prilikom puštanja u saobraćaj novog mosta ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić i direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak dali su naslutiti da će to biti više od ugovorene sume od oko 37 miliona evra, ali koliko, do danas se ne zna.

U javnosti se moglo čuti da Alpina tvrdi kako je izgradnja koštala nešto više od 100 miliona evra, a investitor nudi tek nešto više od polovine te sume.

Prema procedurama konsultantska kuća „Skot Vilson” je trebala da razreši ovaj problem i utvrdi konačnu cenu, prečešljavajući papire zajedno s Evropskom bankom za obnovu i razvoj, koja je odobrila kredit za izgradnju mosta.

Ukoliko i nakon ispostavljanja konačne cene jedna od strana ne bude zadovoljna, spor će se preneti na međunarodno nezavisno telo u kojem su stručnjaci s licencama „fidika”.

Još krajem januara ove godine „Putevi Srbije i „Alpina” su potpisali memorandum kojim su usaglašene 42 od ukupno 43 stavke u pregovorima oko cene i tada se došlo do sume od oko 50 miliona evra. Tada je ostalo otvoreno pitanje oko produžetka roka gradnje, na osnovu čega izvođač radova traži dodatni novac.

Zašto su rokovi drastično produženi i ko je za to odgovoran do danas niko nije uspeo da utvrdi...

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
most alpina putevi srbije mostogradnja izgradnja beška

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana