Tekst objavljen: 17.01.2013 12:59        


Izvršni odbor Narodne banke Srbije je na današnjoj sednici odlučio da poveća referentnu kamatnu stopu za 0,25 procentnih poena i ona sada iznosi 11,50 odsto.

NBS povećala referentnu kamatnu stopu na 11,50%

NBS navodi da je međugodišnja inflacija, nakon jednomesečnog prekida, u decembru nastavila rast i iznosi 12,2 odsto, što je iznad dozvoljenog odstupanja od cilja. Istovremeno, relativno je visoka i bazna inflacija, s obzirom na to da je u decembru dostigla 8,2 odsto. Uz to, u narednom periodu se očekuju već najavljene korekcije regulisanih cena.

Reakcija monetarne politike usmerena je na sprečavanje prenošenja efekata rasta regulisanih cena na druge cene preko povećanja inflatornih očekivanja, dodaje se u saopštenju i podseća da će "svojim merama Narodna banka sprečiti i da povećana dinarska likvidnost utiče na kreiranje inflatornih pritisaka i pritisaka na devizno tržište".

Uz mere monetarne politike, Izvršni odbor očekuje da i program finansijske konsolidacije pokaže vidnije rezultate i pruži puni doprinos smanjivanju međugodišnje stope inflacije. U narednom periodu najveći dezinflatorni uticaj imaće niska agregatna tražnja, a sa predstojećom novom poljoprivrednom sezonom i cene hrane će pozitivno uticati na kretanje inflacije.

Prema projekciji Narodne banke Srbije pad međugodišnje stope inflacije očekuje se od drugog tromesečja, uz povratak u granice cilja do kraja 2013. godine. Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi biće održana 7. februara 2013. godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nbs mere Narodne banke Srbije Narodna banka Srbije referenta kamatna stopa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana