Tekst objavljen: 18.02.2013 8:48        


Iako je prenos broja u fiksnoj telefoniji bio najavljen za početak decembra prošle godine, niko još ne zna kada bi ova usluga mogla da bude omogućena korisnicima. Samim tim, ovaj segment tržišta i dalje nije u potpunosti liberalizovan.

Netaknut monopol Telekoma u fiksnoj telefoniji

Mogućnost kakva sad postoji u mobilnoj telefoniji (da se zadrži kompletan broj, a promeni operater), na dugom je štapu, jer ih je kako kažu u Ratelu (Republičkoj agenciji za elektronske komunikacije), Telekom Srbija dopisom iz novembra 2012. obavestio da, zbog složenih administrativno-tehničkih pitanja, još nije u mogućnosti da odredi tačan datum kada će biti spreman za uvođenje prenosivosti broja u svojoj fiksnoj mreži.

Monopol Telekoma Srbija na tržištu fiksne telefonije zakonski je prestao u junu 2005. godine, ali do prave i potpune demonopolizacije nije došlo ni gotovo osam godina kasnije.
Šta konkretno koči otpočinjanje prenosa broja u fiksnoj telefoniji? Možda pogodnosti slatkog monopolskog položaja?

U Telekomu kažu da njihova fiksna mreža po mnogim karakteristikama ne može da se poredi sa fiksnim mrežama drugih operatera.

U konkurentskom SBB-u, kome će najviše i odgovarati usluga prenosa broja, veoma su nestrpljivi. Sa svega 8.000 korisnika njihove fiksne telefonije još uvek su na nivou statističke greške u poređenju sa Telekomovih gotovo tri miliona.

– Ratel od nas traži da na bilo koji zahtev odgovorimo u roku do 15 dana, što mi svaki put i radimo. Međutim, odgovor na naše pitanje kada će se krenuti sa prenosom broja i ko će snositi troškove za svaki dan Telekomovog odlaganja – nemamo. Korisnici najviše gube, jer se ovim krše njihova zakonska prava. Ne mogu da biraju operatera, pa samim tim ni usluge koje žele da koriste – kažu u SBB-u.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ratel telefoniranje sbb Telekom Srbija fiksni telefon fiksna telefonija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana