Tekst objavljen: 09.11.2012 9:25        


Pred gradskim odbornicima u petak će se naći predlog studije opšteg koncepta metro sistema. Trase metroa su "iscrtane", usklađene sa realnom slikom terena, ostalo je da odbornici iznesu svoje mišljenje o predlozima francuske kompanije Ežis.

Ovako će izgledati tri linije Beogradskog metroa

Ukoliko ne bude izmena, kako je ranije predviđeno, Beograđani će se kroz prestonicu voziti trima linijama, čas ispod zemlje, čas iznad zemlje, a mesto glavnog susreta trasa biće Trg republike.

20 STAJALIŠTA, OSAM PODZEMNIH

U neposrednoj zoni kojom će proći prva linija živi oko 270.000 stanovnika i ima 150.000 radnih mesta. Ukupna dužina predložene trase prve linije lakog metroa je 12,5 kilometara, predviđeno je 20 stajališta od kojih je osam podzemnih. Planirano vreme trajanja izgradnje prve faze je pet godina, a orijentaciona cena 450 miliona evra. Broj putnika na ovoj liniji procenjuje se na oko 40 miliona godišnje.
Prema ranijim najavama, prva linija će povezivati Tvorničku u Zemunu sa Ustaničkom ulicom. Na novobeogradskoj strani trasa će ići pored Energoprojekta, Bulevarom Zorana Đinđića, pored Kombank arene ka Brankovom mostu.

Predviđena je izgradnja još jednog mosta, tik pored Brankovog na koji bi se nastavljao tunel čiji će ulaz biti ispod spomenika u parku na Kosančićevom vencu.

Metro bi kroz centar prolazio tunelom do Trga republike, gde bi inače poznato mesto okupljanja sugrađana ostao glavno čvorište, sada putnika, a zatim bi se ta linija 1A nastavljala Bulevarom kralja Aleksandra do krajnje stanice.

Linija 1A bi, jednog dana, imala i nastavak ka Bloku 45, gde bi račvanje bilo od Železničke stanice na Novom Beogradu. To bi bila tehnička grana. Ako bi se produžila, ona bi pratila liniju tramvaja "7" i prevozila, prema procenama stručnjaka, oko 70.000 ljudi dnevno.

BRŽE, ALI I JEFTINIJE PUTOVANJE

Posle puštanja u rad prve linije lakog metroa očekuju se uštede u vremenu putovanja koje bi, za prvu godinu eksploatacije na godišnjem nivou bilo oko 23 miliona časova. Takođe, smanjenje autobuskog saobraćaja za oko dva puta na posmatranom koridoru i smanjenje potrošnje goriva za autobuse od oko 1.500 litara u vršnom času, što na godišnjem nivou iznosi čak 4,5 miliona litara.
Na Novom Beogradu postoje veliki problemi podzemnih voda koje ne dozvoljavaju da se pruga spusti ispod zemlje, a kako bi ovo bio nezavistan šinski sitem (bez ukrštanja sa ostalim saobraćajem), metro bi bio podignut iznad tla.

Trasa linije "2" prolazila bi preko stalog dela grada od Petlovog brda, odnosno groblja Orlovača, preko Banovog brda, Prokopa, Slavije, pored "Beograđanke", Trga republike, Cvijićevom, pored Dunava pa sve do Mirijevskog venca.

Konačno, "iscrtana" linija "3" spajaće dve prethodne trase, od Orlovače do Zemuna, a "kretaće" se preko Mosta na Adi koji već ima rezervisan prostor za metro u srednjem delu.


 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
investicije gradski prevoz javni prevoz Beograd transport metro

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana