Tekst objavljen: 05.03.2013 9:50        


Bankarski sektor Srbije je trenutno trusno područje. Tokom ove godine očekuje se priličan broj promena. A dogodiće se ono što brojni stručnjaci prognoziraju već nekoliko godina. Biće manje banaka ali će one biti jače. U 2013. brojka će pasti ispod 30 finansijskih kuća.

Šeiku Dunav banka, mnoge banke traže nove gazde

U toku su razgovori o prodaji Razvojne banke Vojvodine. Sada se razgovori vode sa jednom bankom koja je dala obavezujuću ponudu i još jednom zainteresovanom koja to još nije učinila.

Inače, bankarski sektor u Srbiji nije više profitabilan kao pre sedam-osam godina. Podaci za devet meseci prošle godine govore da je prihod bio 12 milijardi dinara, duplo manje nego godinu ranije. Kreditna aktivnost, optimistički rečeno, stagnira. Građani su se prošlog meseca više razdužili nego zadužili. Privreda beleži manji plus ali to je zbog subvencionisanih državnih kredita. Docnja raste. Sada je zvanično 18 odsto. U takvim uslovima prostor za poslovanje banaka je sužen.
Prodaje se i Privredna banka Beograd, ali za nju nema zainteresovanih kandidata iz kruga banaka. Kao ozbiljniji kandidati pominju se neki investicioni fondovi.

Belgijska grupacija KBC najavila je povlačenje iz Srbije još pre par godina. Novi vlasnik mogao bi postati norveški operator mobilne telefonije Telenor, koji već duže uspešno posluje kod nas.

Hipo banka prodaje sve svoje kuće u zemaljama Istočne Evrope, a to znači da će do promena doći u bivšim republikama SFRJ. Jednog kupca koji bi kupio istočni Hipo korpus nema. Erste banka je zainteresovana za ovu kuću ali samo u Srbiji.

Kako je šeik iz Ujedinjenih Araspkih Emirata kročio u Srbiju i izjavio da je spreman ovde da ulaže počele su spekulacije o otvaranju banke. Kao kandidat se pominje Dunav banka.

Celoj priči treba dodati i to da je OTP banka spremna da se proširi na ovom tržištu, te da traži banku koju bi preuzela pored one koju ima u Srbiji a koja je nastala kada su kupili Kulsku, Cepter i Nišku banku.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Dragana 05.03.2013 12:15

    Bankarski sektor u Srbiji nije više profitabilan kao pre sedam-osam godina jer su kamate spustili sa 60% na tricavih 40%.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomska kriza OTP dunav banka erste banka Hypo Alpe-Adria banka telenor KBC banka Privredna banka Beograd Razvojna banka Vojvodine RBV prodaja banke Srbija bankarsko tržište banke banka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana